Теменужка Петкова: Не прави чест на управляващите да говорят за корупция при „Балкански поток“

Ако не бяхме реализирали този проект, България щеше да изчезне от газовата карта на Европа, твърди бившият енергиен министър

Теменужка Петкова

Теменужка Петкова

Няма от какво да се страхуваме, нека направят проверки на „Балкански поток“. Добре е да прочетат някои неща и се надявам да ги разберат и да спрат да лъжат. Това заяви бившият енергиен министър Теменужка Петкова в ефира на Би Ти Ви.

Много притеснително е премиерът Петков да сипе обвинения, че има корупция по строителството на „Балкански поток“. Хората, които върнаха посредниците при внасянето на природния газ, това трябва да знаят българските граждани, говорят за корупция. На първо място Асен Василев заяви, че преговори с „Газпром“ няма да се водят, после стана ясно, че те са водили преговори с „Газпром“ в следващия месец, за които никой не разбра. Затова да се говори за корупция не им прави чест на управляващите, коментира Петкова.  

България получава газ по „Балкански поток“. Пет са точките, които са свързани с „Газпром“, така че ние спокойно можем да получаваме газ по този газопровод. 683 млн. лева сме получили по този проект от „Булгартрансгаз“ през миналата година. Тръбата е българска. Ако не бяхме го реализирали този проект, България щеше да изчезне от енергийната карта на Европа. Всички тези тръби и компресорни станции, които ние модернизирахме, са в интерес изцяло на страната ни, изтъкна бившият енергиен министър.

С много апломб говорят за внос на втечнен газ, но да припомни, че по времето на ГЕРБ доставихме първите няколко кораба с втечнен газ, когато беше по-евтин и това позволи да направим микса такъв, че да няма промяна в цената на тока, припомни на финала на разговора Теменужка Петкова.