The Jerusalem Post: Евреин ли е дядото на Хитлер ?

Противоречивата теория за наличието на евреи в рода на Адолф Хитлер се обсъжда десетилетия наред от историците, но така и не бяха открити доказателства в подкрепа на твърдението. Сега обаче ново изследване на психолога и лекар Леонард Сакс хвърли нова светлина върху ситуацията – може да се окаже, че бащата на Хитлер е с еврейски корени, отбелязва израелският вестник The Jerusalem Post.
Изследването, озаглавено „Aus den Gemeinden von Burgenland: Преразглеждане на въпроса за бащата на дядото на Адолф Хитлер“, публикувано в текущия брой на Journal of European Studies, разглежда твърденията на адвоката на Хитлер - Ханс Франк, който – според самия него – е изобличил истината.
Фюрерът се е обърнал към Франк през 1930 г., след като племенникът му е заплашил, че ще разкрие публично, че дядото на нацисткия лидер е евреин.
В мемоарите му от 1946 г., публикуван седем години след екзекуцията му по време на Нюрнбергските процеси, „Франк твърди, че е разкрил доказателства през 1930 г., че дядото на Хитлер е бил евреин, живеещ в Грац, Австрия, в домакинството, в което е била бабата на Хитлер… И през 1836 г. бабата на Хитлер - Мария Анна Шиклгрюбер, забременяла“, обясни Сакс.

„Франк пише в мемоара си, че провежда разследване по искане на Хитлер и че открива наличието на кореспонденция между Мария Анна Шиклгрюбер - баба на Хитлер - и евреин на име Франкенбергер, живеещ в Грац. Според Франк писмата намекват, че 19-годишният син на Франкенбергер „е бил заченат при условия, които изисквали тя да получава издръжка".
Сакс пише в проучването, че според писмата „Франкенбергер-старши изпраща пари за издръжката на детето от ранна детска възраст до 14-ия му рожден ден“.
„Според Франк мотивацията за плащането не е благотворителност, а преди всичко загриженост заради намеса на властите:„ Евреинът плати без съдебна заповед, защото беше загрижен за резултата от съдебното заседание и свързаната с него публичност“. ”
Сакс обаче отбелязва, че точността на твърденията на Франк и мемоарите му „са поставени под въпрос“. Той добавя, че „съвременната наука до голяма степен отхвърля твърденията на Франк относно евентуалния еврейски дядо на Адолф Хитлер“.
През 50-те години германският автор Николай фон Прерадович заяви, че е доказал, че „преди 1856 г. в Грац не е имало евреи“, отхвърляйки по този начин твърденията на Франк.
В проучването обаче Сакс обясни, че е открил доказателства в австрийските архиви, че в австрийския град е имало еврейска общност преди 1850 г. и подчерта, че Прерадович е нацистки симпатизант, „който е обиден от предположението, че Адолф Хитлер е бил „Vierteljude (една четвърт евреин)“.
Според документа на Сакс, „са представени доказателства, че в действителност е имало малка общност на евреи, живеещи в Грац и преди 1850 г.“
Сакс също припомня за Емануел Мендел Баумгартен, който е избран за председател на Виенския общински съвет през 1861 г., „един от първите евреи, удостоени с тази чест“.
„През 1884 г. той написа книга, озаглавена ... Евреите в Щирия: историческа скица", в която той заявява, че „през септември 1856 г. той и няколко еврейски колеги се срещнаха с Майкъл Граф фон Щрасолдо, който по това време държеше поста губернатор за провинция Щирия“.
„Баумгартен и неговите колеги подадоха петиции за премахване на ограниченията за евреи, пребиваващи в Щирия“, обяснява Сакс. Баумгартен цитира писмо до местните кметове в Щирия, в което се отбелязва, че „евреите пребивават в местните квартали дълго време и живеят там отдавна“.
Сакс продължава да твърди, че официалният регистър на евреите в Грац „изглежда е започнат да бъде воден след тази среща“. Така по всичко изглежда, че създаването през 1856 г. на регистър на евреите в Грац изглежда не е първа стъпка към основаването на еврейската общност в града, както предполага Николай фон Прерадович, а по-скоро признаването на общност, която вече съществува.
Според изявление, придружаващо изследването, „Сакс [също] представя огромни доказателства, че Прерадович е бил нацистки симпатизант. „Документът на Сакс показва, че настоящият консенсус се основава на лъжа“, посочва той. „Франк, а не Прерадович, казва истината. Дядото на Адолф Хитлер е евреин“.