Тодор Тагарев обсъди с експремиера Иван Костов управленските предизвикателства

Иван Костов също управлява по време на военен конфликт – този в Косово

Снимка: Фейсбук - Тодор Тагарев

Снимка: Фейсбук - Тодор Тагарев

Министърът на отбраната Тодор Тагарев обсъди приоритетите и проблемите пред управлението с експремиера Иван Костов, който сега е преподавател в НБУ и се занимава с изследване на рисковете.

„Имаше много леко и внимателно изразена загриженост за ситуацията, в която аз действам. Една основна препоръка беше да бъдем по-активни. Негово наблюдение е, че в момента опозицията успява да ни наложи реда в информационното пространство.“ – сподели министър Тагарев пред Euronews Bulgaria след срещата.  

Освен за приоритетите двамата са разговаряли за това как да протича комуникацията:
„Истината е, че обществото не знае и до него не стигат 90% от нещата, които ние вършим. А от комуникационна гледна точка сме реактивни, и той (Иван Костов – бел. ред.) препоръча да бъдем много по-активни.“ - уточни министърът. 

Иван Костов е споделил своя опит, за което Тодор Тагарев изрази своята благодарност.

“Г-н Костов има изключителен опит в управление на сложни процеси и сложна ситуация. Той изрази готовност да сподели с мен своя опит. Аз с удоволствие приех тази идея.
Говорихме за това каква е ситуацията, какви са приоритетите, как бих могъл аз да подходя в тази ситуация за решаване на проблемите.“ – каза още министърът.

„Според мен всеки демократично и европейски ориентиран човек – не само политик – в България, е загрижен за това да имаме стабилно управление, което води България към по-тясна интеграция в Европа и в евроатлантическите структури. В България има сериозни сили, които противодействат на тези процеси.“ – добави той.

Срещата се е състояла по инициатива на Иван Костов. Тагарев уточни, че двамата не са обсъждали въпроса експремиерът да бъде консултант или съветник: "Просто колегиално, разбирайки ролята на отбраната в днешния ден, за ориентацията на България – предполагам, че това го е накарало да поеме тази инициатива.“

Припомняме, при управлението на Иван Костов България също бе в близост до военен конфликт– този в Косово. Благодарение на решението на неговото правителство да отхвърли искането на Русия да пропуснем нейни военни самолети през въздушното ни пространство към Косово, не се стигна до позициониране на руски сили там. Това предопредели изхода от Косовската криза, а България се доказа като надежден партньор на НАТО. Скоро след това страната ни получи покана за присъединяване към Алианса.