Тодор Тагарев: Не съм съветник на премиера

Вероятно Радев ще отиде на срещата на НАТО - ще бъде слабо представяне

Искам да подчертая, че не съм съветник на никого. Това каза проф. Тодор Тагарев, който бе кандидат за министър на отбраната след освобождаването на Стефан Янев, но в последния момент бе сменен. 

Той съобщи, че до него е достигнала информация, че на предстоящата извънредна среща на НАТО България ще бъде представена от президента Румен Радев. Според Тагарев това ще бъде "доста слабо представяне", защото решенията се взимат от изпълнителната власт. Отказът да се помага на Украйна, автоматично означава, че помагаме на Русия, няма какво да се заблуждаваме по този въпрос, каза още той. 

В предаването на "Денят на Веселин Дремджиев" Тодор Тагарев подчерта, че на предстоящата среща на НАТО в Брюксел, на която ще присъства и американският президент Джо Байдън ще бъдат разисквани три важни въпроса: дали Източният фланг е достатъчно защитен, с какво още може да се помогне на Украйна, какво правим оттук нататък. 

Тагарев смята, че сега се намираме в много важен исторически момент, а "ние и много хора в България искаме да сме част от демократичния свят". "Путин е готов да разруши всеки град, който му пречи. За него жертвите нямат никакво значение. Тук въпросът е до колко Путин е рационален... ако той в един момент се почувства притиснат до ъгъла няма ли да посегне към оръжието за масово унищожение", каза още Тагарев. /БГНЕС