Тодор Тагарев: Целта на президента е да се поддържат определени оръжейни платформи за лични и групови интереси

Сллужебният кабинет целенасочено пропусна осем месеца за развитието на българската армия и военновъздушните сили.

Тодор Тагарев

Тодор Тагарев

Путин обича да заплашва и да размахва ядрената тояга, това е индикация, че се изчерпват неговите опции. Руската армия не може да направи нищо, дори след катто е мобилизирала 300 000 допълнително военнослужещи. Тя търпи огромни загуби, заяви в предаването "На фокус" по Нова телевизия бившият военен министър и военен експерт Тодор Тагарев.

На въпрос колко опасен може да стане той?, Тагарев отговори: "Това е обект на сериозно наблюдение и анализ на всички изявления и действия на неговото обкръжение, но досега сигналите от САЩ са, че няма повод за притеснение. Това, което се случва де факто, е, че Путин за пореден път нарушава международни договори. Но това, което заслужава да се отбележи, е, че той реално взима Беларус за заложник. Беларус става потенциална цел, мишена за ответни действия. Лукашенко не успява да се противопоставя на това желание на Путин. Той удържа искането на Путин армията му да се включи във военните действия, но в случая не успява."

Попитан не показваме ли мускули, когато казваме "не" за оръжия за Украйна, Тагарев отговори: "На кого показваме тези мускули? Аз го възприемам като сигнал към Кремъл: ето вижте, ние сме с вас. Това не е никаква суверенна позиция. "

По-нататък в разговора бившият военен министър коментира, че това, което показва президентът, което излиза от неговите думи, е, че той е изразител на суверена. Но никъде в конституцията и в законите не пише, че точно президентът изразява суверенните интереси и желания на страната. Нямаме редовно правителство, но имаме решение на Народното събрание, подкрепено от две трети, което казва много ясно - помощ за Украйна. Той не се съобразява с това. Той се поставя над това решение. Румен Радев завява, че решенията на НС не се отнасят до него. 

Тагарев посочи, че служебният кабинет е пропуснал осем месеца в развитието на българската армия и военновъздушните сили. Пред България не се вижда перспектива как може да поддържа МиГ-овете си, добави проф. Тагарев, според когото проблемите на сигурността не се решават със закупуването на определени оръжейни платформи.

Сегашното управление с министъра на отбраната в служебното правителство не направиха нищо за развитието на българската армия и военновъздушните сили.  Пред България не се вижда перспектива как може да поддържа МиГ-овете си, добави проф. Тагарев, според когото проблемите на сигурността не се решават със закупуването на определени оръжейни платформи.

"Първо казваха, че ако не намерим някакво решение, приключва животът на тези изтребители до средата на 23-та година. Не намериха никакво решение. Сега казват до края на 23-та година. Служебният кабинет реално пропусна 8 месеца. Този министър, който има задълбочено разбиране за проблемите на сигурността, как решава тези проблеми. От много години е ясно, че ние без Русия не можем да поддържаме МиГ-овете. Много години точно този екип, който сега ръководи държавата, ръководеше военновъздушните сили. Точно той не направи абсолютно нищо да потърсят алтернативно решение. Можеше през тези години да се намери алтернативното решение и да предоставим помощ на Украйна такава, каквато е нужна. Това им е първостепенната цел - да казват, че нямаме нужното въоръжение. Втората цел е реално да държат (това са вече предполагам някакви лични отношения и групови интереси) тясна група оръжейни платформи, които ние не можем да поддържаме, и то да ги държат с години. Има инженери, които очевидно няма какво да експлоатират, няма на какво да летят. Вместо да започне една подготовка наистина сериозна за новите самолети, се мисли за приятели, на които да им осигурят заплащане първа категория."