Томислав Дончев цитира Екатерина Михайлова: Регулаторите не бива да се овладяват от политическо мнозинство

Не ни предстои конституционен апокалипсис

Томислав Дончев

Томислав Дончев

Възможно е ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ отново да водят разговори след предсрочните избори, но подходът трябва да е много по-балансиран и партньорски. Това заяви пред БНТ заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

Той е за дискусия,  която да подготви по най-добрия начин проекта за промяна на службите – да са по-прозрачни, по-отчетни, по ефективни.

По думите му досега разговорът не е бил такъв,  свеждал се е до назначения, „кой какви хора да изпрати там“.  

„Тази тема ще се появи само след няколко месеца и трябва да отговорим на въпроса какво да се прави – едно мнозинство да овладее всички регулатори“ или номинациите да са на широка основа и да има контрол, посочи Дончев. 

Той цитира позицията на проф. Екатерина Махайлова, която отправи критики към модела на овладяване на службите от политическо мнозинство и подчерта, че номинации трябва да могат да правят и обществени организации, и опозицията.  

„Много по-съгласен съм с нейната трактовка“, подчерта заместник-председателят на ГЕРБ, като засвидетелства уважението си към проф. Михайлова.

Той не смята, че предстои конституционен апокалипсис и обясни, че изборът на Росен Желязков за служебен премиер би породил съмнения в честността на изборите и непрекъснати коментари, че ГЕРБ владее служебното правителство.

"Урокът е, че Конституция не се променя за 2 или 3 месеца, защото това са текстове, които трябва да действат десетилетия наред. Да видим как текстовете ще сработят." – отбеляза той.

"Нека има служебно правителство, което изглежда максимално неполитическо и да направим едни спокойни и честни избори", добави Дончев.