Тони Блеър: Решението за оттегляне от Афганистан е „имбецилно“, ще навреди на доверието в САЩ и Великобритания

Светът вече не знае къде стои Западът

Тони Блеър

Тони Блеър

Бившият британски премиер Тони Блеър защити инвазията в Афганистан преди 20 години и заяви, че Западът трябва да се ангажира с чужда намеса „по всякакъв начин“ или да рискува свят, в който Русия и Китай доминират, цитира думите му британският вестник The Times, цитиран от "Фокус"

Бившият премиер нарече решението за оттегляне от Афганистан „имбецилно“ и предупреди, че то ще навреди на доверието в САЩ и Великобритания, като същевременно ще позволи „всяка джихадистка група по света да го аплодира“.

Блеър каза, че „изоставянето“ на страната в ръцете на талибаните е „трагично, опасно и ненужно“. Оттеглянето означава, че „светът вече не е сигурен къде стои Западът“, пише той. Блеър каза, че политическите разделения в САЩ „видимо водят до атрофия на американската мощ“ и решението на Джо Байдън да се оттегли „с малко или дори без консултации“ остави Великобритания „в риск от изпадане във второ разделение на световните сили“.

Той призна, че е направил „грешки“ по време на афганистанската интервенция след терористичните атаки на 11 септември 2001 г. „Научихме опасностите от интервенцията по начина, по който се намесихме в Афганистан, Ирак и Либия“, казва той.

Западът трябваше да вземе дългосрочно решение, за да се справи с войнствените форми на „радикален ислям“, продължава Блеър, „точно както САЩ и Европа взеха стратегическо решение за борба с комунизма по време на Студената война“.

„Ние разпознахме революционния комунизъм като заплаха от стратегически характер, която изискваше да се изправим срещу него както идеологически, така и с мерки за сигурност. Той продължи повече от 70 години. През това време никога не бихме помислим да кажем: „Е, ние се занимаваме с това от дълго време, просто трябва да се откажем.“ Знаехме, че трябва да имаме воля, капацитет и постоянна сила, за да го победим. Разбрахме, че това е истинска заплаха и се обединихме нации и партии, за да се справим с това“, добавя той.