Тръмп на страната на Путин: Украйна трябваше да се откаже от НАТО и да отстъпи Крим

Според него, САЩ не е трябвало да намесват в защита на Украйна

Доналд Тръмп

Доналд Тръмп

Според експрезидента на САЩ Доналд Тръмп, Украйна е трябвало да отстъпи територия на Русия и да приеме искането на Владимир Путин за отказ от влизане в НАТО, за да избегне нахлуването на руските войски. Изявлението беше направено в интервю за подкаста  The Clay Travis & Buck Sexton Show, което по-късно беше цитирано от Newsweek.

„Можеха да се откажат от Крим Можеха да направят нещо по отношение на НАТО. „ОК, няма да се присъединяваме към НАТО“ – и щяха да имат държава. Защото вярвам, че Путин искаше да сключи сделка.“  – коментира Тръмп.  

„Сега той взривява цялата държава. Имам предвид, че ще завладее цялата държава. И е много, много тъжно да гледаме това, което се случи с Украйна.“ – допълва той.

Според него, дори след хилядите жертви и осакатени хора Украйна трябва да сключи сделка с Кремъл. Той уверява, че първоначално Владимир Путин е искал сделка, но сега „би предпочел“ да завладее цяла Украйна.

В интервюто Тръмп подкрепя твърденията на Путин, че Русия е била застрашена от нападение:
„Той никога не би… Той знаеше, че ще бъде атакуван – и той го разбра, и аз му го казах.“

Експрезидентът на САЩ твърди също, че струпването на 200-хилядни руски войски по границите на Украйна преди инвазията е предприето защото Путин е искал да преговаря. По думите му, това е била „отлична тактика за преговори“.

Newsweek напомня, че през февруари Тръмп определи като гениална тактиката на Путин по отношение на двете самопровъзгласили се сепаратистки републики (ДНР и ЛНР) – там той изпрати руски войски  под прикритието на „мироопазващи операции“.  Според него, това е било „много хитро“. На 25 февруари, след започването на руската инвазия, експрезидентът отново адмирира Путин в свое публично изявление в курорта си Мар а Лаго във Флорида. По думите му, руският президент е подходил „много умно“ и „срещу санкции от $2“ е превзел държава – „огромно място, парче земя с много хора, и сега просто шества там“.  

В интервюто си за подкаста на Клей Травис и Брус Секстън бившият американски президент заявява, че САЩ не е трябвало да намесват в защита на Украйна:    

„Знаете ли, някой ме попита: “Добре, какво бихте направили?” Казах, че не би трябвало да правим нищо. Той  (Путин – б.р.) не би го направил с мен. Не би го направил.“

Всъщност фактите показват друго. Русия инспирира и подкрепя призивите за отделяне на Калифорния от САЩ. Напомняме, през 2015 г. и 2016 г. в Москва се проведоха световни конгреси на сепаратистките движения.   

Превод Faktor.bg