„Третата световна: битката за Украйна“ в НБУ


Американският историк с руски произход Юрий Фелщински ще изнесе публична лекция в Нов български университет, където ще представи книгата си „Третата световна: битката за Украйна“, написана в съавторство с проф. Михаил Станчев, съобщават от висшето учебно заведение.

По думите на авторите книгата се е превърнала в бестселър през 2022 г. поради точната прогноза за избухването на войната в Украйна, направена от двамата историци още през 2015 г. с публикуване на първото издание.

Българският превод, издание на Нов български университет, следва актуализирания през миналата година вариант на книгата. В нея се прави преглед на историята на Украйна и най-вече на периода на украинската независимост след 1991 г. Особено внимание е отделено на делата на петимата президенти Леонид Кравчук, Леонид Кучма, Виктор Юшченко, Виктор Янукович и Володимир Зеленски, на видните опозиционери, на знаковите убийства и покушения, както и на проблемите, свързани с геополитическата раздвоеност на страната между Русия и Европа.

Срещата на Юрий Фелщински и Михаил Станчев със студентите от НБУ ще се състои на 15 май. Организатори на събитието са департамент „Политически науки“ и Център за книгата на НБУ.

Юрий Фелщински е роден през 1956 г. в Москва. Завършва Историческия факултет на Московския педагогически институт. През 1978 г. имигрира в Съединените щати, където придобива докторска степен по философия на историята от Rutgers University. През 1993 г. става доктор на науките в Института по история на Руската академия на науките. През 2002 г. ръководи проекта по разчитането и публикуването на „лентите на Кучма“. Самостоятелно или в съавторство публикува десетки книги, научни изследвания и томове архивни документи, посветени на най-новата руска история, между които „Взривяването на Русия“ (в съавторство с Александър Литвиненко, 2002), „Корпорация: Русия и КГБ по времето на президента Путин“ (в съавторство с Владимир Прибиловски, 2008) и др.

Михаил Станчев (роден през 1953 г. в Казахстан) е доктор на историческите науки и професор по нова и най-нова история в Харковския университет „В. Н. Каразин“ и в Нов български университет. Член е на Българската академия на науките и на Съюза на учените в България. От 1997 до 2001 г. е съветник и временно управляващ посолството на Украйна в София. Автор и съавтор е на над 30 книги и на повече от 300 научни статии по история на българската диаспора в пределите на Руската империя, Съветския съюз и постсъветското пространство, както и по въпросите на българо-украинските отношения. Основател и ръководител на Центъра по българистика и балкански изследвания „Марин Дринов“ към Харковския университет.