Три опозиционни партии в Турция искат отстраняване на Ердоган от президентската битка

Спорове за нулирането на първия му мандат

Реджеп Таип Ердоган

Реджеп Таип Ердоган

Три турски опозиционни партии настояват действащият президент Реджеп Таип Ердоган да бъде отстранен от президентските избори - те изпратиха искането си до Висшата избирателна комисия на Турция.

Добрата партия, Партията на демокрацията и пробива и Отечествената партия поискаха регистрацията на Ердоган да бъде анулирана, съобщи телевизионният канал „Хабертюрк“. Всички те подкрепят Кемал Кълъчдароглу, основния опонент на Ердоган в Турция.

Според опозицията номинирането на действащия президент противоречи на конституцията на страната. Те твърдят, че настоящият мандат на Реджеп Таип Ердоган е негов втори. Но турските власти обясняват, че след конституционния референдум от 2017 г. президентският мандат на Ердоган е анулиран и всички твърдения на опозицията нямат легитимно основание.

Президентските избори в Турция са насрочени за 14 май. Решено е датата на вота да не бъде отлагана, въпреки че в началото на февруари Турция пострада от съкрушителни земетресения, при които загинаха над 50 000 души, което наложи гласуването в редица райони в югоизточната част на страната да се проведе при екстремни условия.

„Сабах“ съобщава, че Реджеп Таип Ердоган и Кемал Кълъчдароглу, единствен кандидат от шест опозиционни партии, вече са лидери в надпреварата за президентските избори. /БГНЕС