Трима души са задържани в България за злоупотреба с финансиране от ЕС

Незаконно получавали средства от земеделските фондове

Трима души са задържани след извършването на шест обиска в България в рамките на разследване на престъпна група, която незаконно е получавала финансиране от земеделските фондове на ЕС, предаде БНР.

Действията са по искане на Европейската прокуратура и ГДБОП.

Според разследването на ГДБОП и ДАНС, както и на доказателствата и иззетите документи, заподозрените са давали фалшива информация от името на други хора на компетентните власти, за да получават земеделско финансиране. 

Според доказателствата вместо да кандидатстват за пари за големи площи земя, те са ги разделяли на по-малки и после са използвали хора от ниските слоеве като подставени лица, които да кандидатстват за финансирането.

Лидерът на организираната престъпна група е получил разрешение да действа като техен представител пред държавен фонд "Земеделие" и Общинската служба по земеделие, както и пред банките. Така той е вземал директно средствата, за които те са подавали молби и е получавал пълен контрол върху проектите. 

Разследването показва още, че две официални лица от фонд "Земеделие" и общинската служба вероятно са били част от организираната престъпна група. 
Предполага се, че те са давали информация и съвети, свързани с оперативната програма и последвалите проверки при осъществяването на проектите.