Трима учени от САЩ спечелиха Нобела за химия - за изследване на нанокристали

Полупроводниковите нанокристали са известни като "квантови точки"

Трима учени от САЩ спечелиха Нобеловата награда за химия - за изследване на полупроводникови нанокристали, известни като квантови точки. Става дума Луис Брус, Мунги Бавенди (роден във Франция) и Алексей Екимов (роден в Русия). 

Тримата изследователи, чиито имена изтекоха в шведската преса още преди официалната церемония, получиха приза "за откриването и синтеза на квантовите точки", обяви журито. Отличените с наградата са успели да създадат тези малки компоненти, които „сега разпространяват светлината си от телевизори и LED лампи и могат също така да насочват хирурзите, когато премахват туморна тъкан, наред с много други неща“.

По-рано днес имената на тримата нобелисти бяха съобщени от шведските медии, няколко от които се позоваха на прессъобщение от Шведската кралска академия на науките - часове преди академията дори да се срещне за финалното гласуване за победителите.

Бавенди каза, че е "шокиран" от новината и не е виждал публикациите, предаде АФП.

Изтичането на информация за Нобеловата награда е рядкост, тъй като академиите полагат големи усилия, за да запазят имената на победителите в тайна до официалното им обявяване.

62-годишният Бавенди, роден в Париж от родители французи и тунизийци, е професор в Масачузетския технологичен институт (MIT) в Съединените щати.

80-годишният Брус е професор в Колумбийския университет в Ню Йорк, а роденият в Русия Алексей Екимов работи в базираната в САЩ Nanocrystals Technology.

Триото ще си подели наградата от 1 милион долара, след като когато я получи от крал Карл XVI Густав на официалната церемония в Стокхолм на 10 декември - годишнината от смъртта на учения Алфред Нобел, който създава наградите в последната си воля и завещание. Той умира през 1896 г. 

Наградата за химия е третата за сезона след наградите за медицина за физика, които бяха обявени по-рано през седмицата.

В медицината изследователите на РНК Каталин Карико и Дрю Вайсман бяха отличени за тяхната новаторска технология, която проправи пътя за мРНК ваксини срещу коронавирусната пандемия.

Наградата за физика ден по-късно отиде при французина Пиер Агостини, Ференц Краус (Унгария, Австрия) и Ан Л'Юлие (Франция, Швеция) за изследване, използващо ултра бързи светлинни проблясъци, които позволяват изследването на електрони вътре в атоми и молекули.

Най-очакваните награди за литература и мир ще бъдат обявени съответно в четвъртък и петък.

Наградата за икономика – създадена през 1968 г. и единствената Нобелова награда, която не е включена в завещанието от 1895 г. на шведския изобретател и филантроп Алфред Нобел, учредяващо наградите – закрива Нобеловия сезон за 2023 г. в понеделник, 9 октомври. /БГНЕС