ЦИК публикува агентите на ДС в партийните листи след протест на Комисията по досиетата

Трябва да предостави имената, от коя партия е издигнат даденият кандидат

Централната избирателна комисия направи достъпна информацията за принадлежност към ДС на кандидатите за евроизборите и за НС по партии и коалиции, съобщиха за Faktor от Комисията по досиетата.

ЦИК съобщи, че на сайта й вече има раздел „Кандидатски листи“, където ще може да се види кои са кандидатите с досиета, от коя политическа сила са, в кой от двата избора участват и от кой избирателен район. 

По-рано първият шеф на Комисията по досиетата Методи Андреев, алармира, че ЦИК не дава възможност да се провери цялата налична информация. Нямаше възможност да се види съответно хората с досиета към коя политическа сила принадлежат.

„ЦИК е длъжна да даде съгласно закона всичката информация, която има за тези лица, за да може Комисията да си свърши работата. В случая съвсем ясно става дума, че Нейкова отказва да изпълни закона. Човек, който не спазва българските закони с него трябва да се заеме прокуратурата.“ – посочи Андреев.  

Той поясни, че според закона ЦИК трябва да предостави трите имена, ЕГН, рождена дата, местоживеене, както и от коя партия е издигнат даденият кандидат, но и за кой от двата парламента се контестира. 

CIKdosietaDS.jpg