Цинизъм: Изкараха на сцената на "тържествен митинг-концерт" отвлечени от Донбас украински деца, докато стадионът скандира "Русия! Русия!"

Снимка: Медуза

Снимка: Медуза

Руският президент Владимир Путин участва в митинг-концерт, който се провежда на стадион "Лужники", Москва, съобщават руските държавни медии. Концертът "Слава на защитниците на отечеството“ се провежда в навечерието на едноименния руски държавен празник и два дни преди годишнината от настъплението в Украйна.

„Днес, защитавайки своите интереси, народ, култура, език и територия, целият народ е защитник на отечеството“, заяви Путин призовавайки тълпата да скандира „Русия, Русия“, за да изрази подкрепата си за тези, които според него защитават родината.

Организаторите изкараха на сцената деца от украинския Донбас, включително от пристанищния град Мариупол, който беше опустошен от дълга обсада, преди Русия да го превземе.

На сцената беше руски военнослужещ, представен като Юрий Гагарин, баща на 7 деца, който бил спасил 367 украински деца от Мариупол. По призив на водещата, децата трябваше да прегърнат Гагарин.

Украйна обвини Русия, че е отвлякла хиляди украински деца от контролираните от нея територии. Москва отрече обвинението, настоявайки, че е организирала законни осиновявания.

Официални лица от украинските региони, които Москва твърди, че е анексирала, също бяха на стадиона и говориха пред руските държавни медии.

Путин твърдеше, че отношението към рускоговорящите в Украйна е сравнимо с действията на нацистка Германия, когато той започна специалната си военна операция там и обвини за ескалацията на конфликта в Украйна западните столици, които подкрепят Киев финансово и военно.

След като се сблъска с поредица от унизителни поражения на бойното поле, Кремъл започна да характеризира настъплението си като по-широк конфликт срещу Запада, еквивалент на "Великата отечествена война" срещу нацистка Германия, съобщава БГНЕС