ЦРУ публикува обръщение до руснаците (Видео)

Това е първото обращение на руски език на ЦРУ, отбелязва NYT

ЦРУ разпространи инструкция на руски език към граждани на Руската федерация как могат да се свържат с управлението и да съобщят на разузнаването информация за руското нахлуване в Украйна. Видеото е качено в официалния канал на ЦРУ в Youtube, посочва Асошиейтед прес (АП).

Управлението съветва жителите на Русия да ползват за връзка не домашен или работен компютър, както и такава интернет връзка. Препоръчва се ползване на надежден VPN или браузъра Tor. Едва след това да попълнят името си, на каква длъжност са и безопасен начин за обратна връзка.

АП коментира, че официален представител на ЦРУ съобщава, че "има руснаци, които отчаяно се опитват да се свържат с ЦРУ", за да съобщят информация за агресията на Русия в Украйна. Той не посочва броя им, като подчертава, че инструкцията ще помогне на руснаците да не бъдат разкрити от руските спецслужби.

"Ню Йорк Таймс" отбелязва, че ЦРУ за първи път публикува обръщение на руски. Изданието предполага, че управлението се интересува предимно от правителствени служители на Руската федерация с достъп до секретна информация.