Цветанов: Борисов направи голяма стратегическа грешка с реализирането на "Турски поток"

Цветан Цветанов

Цветан Цветанов

"ГЕРБ вече няма своя глас за правене на политики. Водещият и менторът в този политически пъзел е ДПС", смята лидерът на Републиканци за България Цветан Цветанов.

Според него, твърденията на Борисов, че сигналите за заплаха срещу него са свързани с помощта му за Украйна са "политически популизъм".

"Това, което се пуска в публичното пространство, че е потенциална заплаха от Русия, нека припомним, че България е най-колебливата в подкрепата си за Украйна. Представете си какво се случва в другите държави, където са много по-големи ястреби за подкрепата си за Украйна. От тази гледна точка смятам, че това е повече политически популизъм и всеки един коментар, който можем да направим по тази тема, няма да е съвсем обективен, защото ние не знаем какви са реалните информации, които са обсъждали и са планирали съответните мерки компетентните институции", коментира Цветанов пред Дарик радио.

"Ако приемем, че това е заплаха от Русия към Борисов, дали пък не е свързана с неговата промяна в поведението, защото знаем, че той беше основното действащо лице при реализирането и пускането на "Турски поток". Защото нека припомня, че "Турски поток" никога не е разглеждан като възможен стратегически проект в страната. Той стана възможен, когато трябваше да се реализира и да се заобиколи Украйна. Борисов направи голяма стратегическа грешка с реализирането на "Турски поток". За голямо съжаление не можем да кажем, че Борисов е евроатлантик в пълното му съдържание, защото той реализира "Турски поток". Ако се върнем по-назад във времето, само няколко месеца, ще видим, че ротацията и сглобката не можаха да продължат точно заради тези теми – заради "Турски поток", коментира той друга възможна, според него, причина за подадения сигнал за заплаха.