Цветозар Томов с 4 въпроса за "странните резултати" на "Галъп"

Социологът констатира карамбол в данните на агенцията

Цветозар Томов

Цветозар Томов

"Изключително странни резултати от изследване публикуваха от "Галъп интернешънъл". Още по-странно е, че медиите не обръщат никакво внимание на тяхната странност". Това констатира във Фейсбука си Цветозар Томов. Социологът постави четири въпроса, които възникват от проучването на агенцията на Андрей Райчев и Кънчо Стойчев за предстоящите местни избори: 

1. Знаете ли каква е генералната съвкупност на този телефонен сондаж? Ако знаете, я кажете.

2. Питате за хипотетичен балотаж между Манолова и Фандъкова, но не публикувате въпрос за първи тур, какъвто не може да не сте задали. Защо?

3. Публикувате разпределението на отговорите на хората, които са казали, че със сигурност ще гласуват, но не публикувате относителния дял на тези хора. Защо?

4. Може ли да обясните две числа, които публикувате? 29% от всички интервюирани са казали, че искат да остане сегашния кмет, а 40% от заявилите, че със сигурност ще гласуват, подкрепяли Фандъкова на евентуален балотаж с Манолова. Тъй като заявилите, че със сигурност ще гласуват, не би трябвало да са повече от половината интервюирани (ако не е така, значи изследването за нищо не става), ще се окаже, че поне една трета от тези, които искат да остане сегашния кмет, ще гласуват на балотаж за Манолова, която не е много сегашен кмет. Ако има такова противоречие в данните, то трябва да се обясни по някакъв начин. Ако има някакъв начин, да се обясни.