Туристите спасяват Гърция от рецесия

Икономиката на Гърция вероятно ще нарасне повече от очакваното, тъй като туристите се завръщат в страната в по-голям брой, заяви управителят на централната банка, информира Bloomberg, предаде Bloomberg TV Bulgaria.

Ръст от "3,2% е нашият основен сценарий в централната банка на Гърция, но той се основава на предположението, че приходите от пътувания, от това, което наричаме туризъм, ще бъдат 8 % от приходите през 2019 г.", заяви Янис Стурнарас в интервю в събота. "Изглежда, че той ще бъде близо до 100%. Така че 3,2% може би са в долния край на вероятното нарастване."

Туристическият сектор е от жизненоважно значение за Гърция, като на отрасъла се пада около една пета от икономиката на страната и повече от една четвърт от работните места. Въпреки че кризата с разходите за живот означава, че европейските потребители са намалили някои разходи, пътуванията в чужбина се оказаха изключение и туристите се стичат към Гърция.

Освен това страната е в по-добра ситуация от някои свои колеги от еврозоната по отношение на заплахата от спиране на енергийните доставки от страна на Русия. Гърция вероятно ще избегне рецесия, ако доставките спрат напълно, каза Стурнарас. "Гърция разполага с доста разнообразни източници на природен газ, на втечнен природен газ - тя си е написала домашното от много месеци насам", каза той. Пълното спиране би означавало, че "темпът на растеж ще спадне много, но няма да стане отрицателен", каза той.