Турската армия и бунтовниците в Идлиб обстрелват руската бойна авиация

Действията на Анкара са в отговор на авиоудар

Турски подразделения и бунтовнически отряди обстрелват позиции на сирийската правителствена армия и руски бойни самолети в провинция Идлиб, съобщава в свой репортаж държавната телевизия "Россия 24". Според тв канала, действията на Анкара са в отговор на авиоудар, в резултат на който са загинали най-малко двама турски военни. Както пише вестник Daily Sabah, още двама са били ранени. Не се съобщава кои точно части са извършили атаката. 

"Сирийската армия я спасява само авиацията - тяхната и руската. Самолетите на ВВС на Сирия и Въздушно-космическите войски на Русия постоянно отблъскват атакуващите екстремисти", отбелязва ръководителят на бюрото на Общоруска държавна телевизионна и радиопредавателна компания (ВГТРК) за Близкия Изток и Африка Евгений Поддубный. 

По думите му, турските сили и бунтовниците активно стрелят с преносими зенитно-ракетни комплекси. Руската и сирийската авиация използват топлинни примамки, за да се защитят от ракетите. 

"Руските и сирийските самолети изстрелват лъжливи топлинни цели след като нанасят бомбени удари по радикалите от бившия клон на "Ал Кайда", се казва в репортаже на "Россия-24". 

Епицентърът на бойните действия е в района на населените центрове Найраб, Саан и Джубас. 

По-рано сирийската държавна агенция САНА съобщи, че бунтовническите сили при подкрепата на турската армия са започнали настъпление в района на град Саракиб в провинция Идлиб, който бе освободен в началото на февруари от сирийската армия. 

Той е ключов за контрола над магистрала М-5 в провинция Идлиб, свързваща Дамаск и Алепо. 

Террористите хвърлят в боя десетки бойци-камикадзе и коли-бомби, а правителствените войски водят интензивен артилерийски огън. (epicenter.bg)