Турски изтребители ще пазят небето над Румъния

Министърът на отбраната на Румъния Анджел Тълвар се срещна с турския си колега Яшар Гулер и изрази високата оценка на страната си за решението на Анкара да изпрати част с изтребители F-16 за изпълнение на мисии по еър полисинг под командването на НАТО в румънското въздушно пространство между декември 2023 г. и март 2024 г., съобщи днес Аджерпрес, предаде БТА.

Тълвар беше на официално посещение в Турция в четвъртък и петък. Цитиран от министерството си Тълвар е заявил, че мисията на турската част в 86-а военновъздушна база във Фетещ ще бъде важна подкрепа за допълване на способностите в сферата на сигурността в румънското въздушно пространство.

Тълвар и Гюлер са обсъдили текущи въпроси в рамките на НАТО в контекста на последните развития в Черноморския регион и Близкия изток, както и управлението на бежанските потоци. Сред темите на разговора им е бил и турският принос за развитието на румънските въоръжени сили чрез покупката на три безпилотни летателни апарата „Байрактар TB2“, както и необходимостта за засилване на регионалното сътрудничество в справянето с опасностите, предизвикани от плаващи мини в Черно море. От своя страна турският министър на отбраната е благодарил на Румъния за подкрепата, предоставена след опустошителните земетресения в Югоизточна Турция през февруари.