Украинската бригада, от която Путин ужасно се страхува

Има една украинска военна бригада, която ужасно плаши руския президент Владимир Путин със самото си име. Става въпрос за "Еделвайс", Десета планинско-щурмова бригада, пише агенция УНИАН, цитирана от Факти.бг.

Както се казва в материал на ТСН, в началото на пълномащабното нахлуване на Русия тези бойци са участвали в освобождаването на Киевска област. Сега те държат Соледарското направление в Донецка област. Името "Еделвайс" им беше дадено едва тази година.

Представителят на бригадата Никита Шандиба казва, че всеки ден има няколко вълни от атаки на техните позиции от нашествениците. Руснаците използват тактиката на малки групи: първо се провежда артилерийска подготовка, след което настъпват малки групи от противника - 15-20 души, без бронирани машини. Опитват се да превземат позициите ни чрез численост, но без успех, споделя той.

С помощта на въздушно разузнаване бойците навреме откриват опитите за пробив и съответно своевременно отбиват всичко. От бригадата описаха един от епизодите от битката с руснаците: вражеска щурмова група от 11-12 нашественици е напреднала към позициите на бригадата, но е била разбита с помощта на артилерия и минохвъргачки. Представителят на бригадата също беше попитан дали са видели Путин да реагира гневно на новото име на бригадата им. Той отговори: "Видях, страх." Той добави още, че се гордеят с работата си.

Руският президент Владимир Путин в обръщение към Федералното събрание на 21 февруари се възмути от името на една от украинските бригади - „Еделвайс“. Операция „Еделвайс“ е сборът от по-малки бойни операции срещу СССР, планирани от германското главно командване през Втората световна война за овладяване на източното крайбрежие на Черно море, кавказките проходи и Азербайджан. Руският диктатор видя и символите на Вермахта в шевроните на Въоръжените сили на Украйна. Според източници от Кремъл Путин се страхува от въпросната бригада.