Украйна готви тристепенен план за сдържане на Русия

Киев заедно със западни партньори разработва „тристепенен план за сдържане на Русия”, заяви външният министър Дмитрий Кулеба.

„Разговаряхме за конкретни действия и конкретен пакет за сдържане”, каза Кулеба в коментар пред РБК-Украйна, цитиран от БГНЕС.

Първото ниво е дипломатическо. Същността му се състои в това, че „партньорите правят силни, своевременни публични и непублични изявления в подкрепа на Украйна”. Второто ниво е икономическо и предвижда „болезнени икономически ограничения”, които могат да бъдат въведени в случай на „нови агресивни действия от страна на Русия” и могат да засегнат включително и проекта „Северен поток-2”.

Третото ниво е „военно-отбранително” и предвижда укрепване на отбранителната способност на страната с подкрепата на западните партньори. Това ниво засяга доставките на въоръжение за Киев, засилване на сътрудничеството в областта на разузнаването, „повишаване на военното присъствие по въздух и вода в Черно море”.

Киев периодично съобщава за наличието на военна заплаха от страна на Русия. Руският президент Владимир Путин няколко пъти подчерта, че Москва не се готви да напада никого.

Украйна обвинява Русия и за това, че използва доставките на газ като „геополитическо оръжие” и обяви проекта „Северен поток-2” като носещ риск за националната сигурност на страната и застрашаващ доставките на газ за Европа.