Украйна изпраща нота до Израел с искане за ПВО системи

Начало на качествено ново сътрудничество

Украйна ще се обърне официално към Израел с молба за зенитни системи, обяви украинският външен министър Дмитро Кулеба, предаде БНР.

 "Днес Украйна изпраща официална нота до правителството на Израел с молба за незабавна доставка на системи за противовъздушна отбрана и начало на качествено ново сътрудничество, за да получи Украйна необходимото ѝ оборудване." – посочи Кулеба.

Той призова Европейския съюз да засили без забавяне санкциите срещу Техеран заради предоставяните на Русия бойни дронове и предложи на президента Зеленски Киев да скъса дипломатическите си връзки с Иран. Той се аргументира, че с оръжията на иранската страна Русия убива украинци.

По-рано беше съобщено, че до дни НАТО ще достави на Украйна системи за противовъздушна отбрана, за да ѝ помогне да се защити от масираните руски бомбардировки, които причиниха десетки жертви и извадиха от строя една трета от електроенергийната система на страната.

"През следващите дни НАТО ще прати противодронни системи, стотици заглушители, за да може Украйна да се противопостави на заплахата от дроновете, включително и от иранските", обеща генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг.