Украйна се зарече да изпрати руския флот на "дъното на Черно море"

Олексей Данилов

Олексей Данилов

В интервю за испанския национален ежедневник АВС секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексей Данилов се закани, че военните на Киев "ще направят така, че руският флот да отиде на дъното на Черно море“, предаде "Фокус".

Данилов увери пред изданието, че украинската оръжейна индустрия работи на пълни обороти, за да произведе снаряди, които може да бъдат използвани и срещу руска територия. Същевременно той подчерта, че "определена част от производството“ на ракети е изнесено извън страната, след като руските сили са атакували едно от съоръженията за сглобяване им.

"Това, което мога да ви кажа е, че за съжаление Русия удари мястото, където се сглобяваха тези ракети. Сега изнесохме известна част от производството извън нашата страна“, обясни Данилов пред испанския вестник.

В началото на септември Данилов обяви, че от март 2020 година Украйна е започнала да разработва оръжия, способни да покриват разстояния от хиляди километри. Малко по-рано – на 31 август, президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че военните на Киев са използвали оръжия с голям обсег собствено производство, за да поразят цел на 700 километра. Той обаче не уточни за какъв тип оръжие става дума и каква цел е поразило.