Украйна: Смъртта на 6000 руски военни само за две седмици e знак за безсилието на режима на Путин

Руският президент Владимир Путин загуби повече от 6000 от своите войници само за последните две седмици на войната в Украйна, заявяват от Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна.

По информация на Генщаба Русия вече е загубила 88 880 души от личен състав от началото на войната на 24 февруари. Освен огромните загуби в жива сила, Русия също е изправена пред значителни загуби на артилерия и превозни средства през тези две седмици. По изчисления на Newsweek от 16 ноември до тази сряда Русия е загубила 43 танка, 75 бронирани машини, 69 превозни средства и дузина резервоара.

След повече от девет месеца от началото на война, която някои очакваха да доведе до бърза победа на Русия, армията на Путин все още не е постигнала заявената от него цел - „демилитаризиране и денацифициране на Украйна“. Междувременно Русия наскоро се сблъска с няколко тревожни за Москва провала, включително успехи на украинската контраофанзива и принудителното изтегляне на руските сили от град Херсон в южния регион на Украйна малко по-рано през ноември.

Дан Солър, бивш полковник от разузнаването на армията на САЩ, казва пред Newsweek миналата седмица, че руските гранични укрепления близо до източната област Харков, една от областите, където Украйна провежда контраофанзива, показват, че очевидно Русия е минала в отбрана, а не в настъпление.

Солер отбеляза още, че Русия от известно време се опитва да превземе град Бахмут, „супер важен транспортен възел“ в източната област Донецк - ход, който потенциално би могъл да й позволи да защити както Донецк, така и района на Луганск и евентуално да отблъсне бъдеща украинска офанзива. Но изрази съмнение дали Русия е в състояние да превземе Бахмут, а и дори да го направи, „от стратегическа гледна точка всичко останало е загубено“.

Превод: Faktor.bg