Украйна започва серийно производство на дронове камикадзе, по подобие на иранските "Шахед"

Украйна е установила серийно производство на аналог на иранския дрон камикадзе "Шахед" , който може да прелети 1000 километра. Това е съобщил в интервю генералният директор на АО "Украинска отбранителна индустрия" Херман Сметанин, пише УНИАН.

"Произвеждат се серийно и по-конкретно в сътрудничество с чуждестранни партньори. От съображения за сигурност няма да кажа къде от съображения за сигурност. Основното е, че те летят и експлодират, а ВСУ ги поръчват, което е страхотно!" отбелязва Сметанин.

Според него в Украйна има много държавни и частни производители на дронове камикадзе.

"Имаме аналог на "Шахед", а има и по-мощни модели, защото "Шахед" не летят толкова далеч. Сега сме фокусирани върху производството на по-сложни и скъпи проекти с висока ефективност", подчертал той.

През октомври 2022 г. държавният концерн "Укроборонпром" обяви, че завършва разработката на ударни дронове, с обсег на действие 1000 километра и тегло на бойната глава 75 кг. През декември стана известно, че концернът "Укроборонпром" преминава към последния етап от тестването на нов дрон. 

През юни тази година "Укроборонпром" обяви успешното използване на произведен в Украйна  безпилотен летателен апарат, с обсег от 1000 километра.