В Гърция очакват втора вълна на циклона "Даниел", жертвите в Турция са най-малко седем

Youtube, About Nature

Youtube, About Nature

В Гърция днес се очаква втора вълна на циклона. Прогнозите за днешния ден са за засилване на валежите и силен вятър. Властите съобщиха за три жертви на бедствието. Издадено е предупреждение да се пътува само при необходимост. Затворена е магистралата до Лариса и Волос.

Постепенно се възстановява движението в Атина след преминаването на циклона Даниел. Все още има наводнени улици, където движението е спряно. Възстановява се електрозахранването на столицата. Пожарникари и доброволци спасиха хора от наводнени участъци. Наводнени са спирки на метрото.

И днес районът на град Волос е с наводнени улици, голяма част от града е без ток. Снабдяват града с вода. Местните жители казват, че "положението е като на война".

Пожарникари и  доброволци спасиха от наводнение град Кардица, след като се скъса бент на река. Властите изпращат препоръки на мобилните телефони, жителите да се качат на по-висок етаж, за да не ги отнесе водата.

Всички пътища към град Лариса са прекъснати, съобщава БНР.

Турция съобщи за седем загинали.

В района на черноморския курорт Инеада в граничещия с България окръг Къркларели преляха реки и много бунгала и каравани бяха отнесени в морето. Пет от жертвите са в този район, две са в Истанбул.

Според първоначалните оценки нанесени са щети на над 1700 сгради.

Тежки наводнения има в истанбулските квартали Башакшехир, Арнавуткьой и Кючюкчекмедже, където паднаха проливни дъждове. Движението на превозни средства беше силно затруднено.

Наводнени са много приземни етажи на жилища и офиси в квартали и в азиатската, и в европейската част на мегаполиса.

Министърът на вътрешните работи Али Йерликая съобщи, че на хората, чиито жилища са засегнати от наводнението, ще бъдат отпуснати помощи в размер на 15 хиляди турски лири (малко над 1000 лева).

Метеоролозите предупредиха за още държове в източните черноморски окръзи Ризе и Трабзон. 

В Гърция синоптици отбелязаха, че такива климатични бедствия, пред които понастоящем е изправена страната не е имало от десетилетия. За 24 часа в планинския район край град Волос, Централна Гърция, са паднали между 600 и 800 милиметра дъжд. Властите съобщиха за трима загинали при наводненията. Световни медии отбелязват, че Гърция е в плен на природни бедствия това лято и наводненията идват след опустошителни пожари.