В Русия съдят учител по донос на ученици – изказал негативно мнение за войната в Украйна

Не е първият случай

Учител от руския град Курск ще бъде съден по обвинение, че е дискредитирал руската армия, съобщава Moscow Times.

Срещу 49-годишния педагог е подаден донос от негови ученици. Един от тях е записал негови думи с диктофон, след което родителите да предали записа в полицията.

Посочва се, че на урок по обществознание в 10-и клас преподавателят се е изказал негативно за действията на руската армия в Украйна. Това е станало преди близо година – през април 2022 г.  

През миналата седмица  Путин подписа още по-строги наказания за  “дискредитиране на въоръжените сили“ от досегашните, след като през изтеклата година това беше правено нееднократно.

Тези, които бъдат признати за виновни, може да получат присъди от 5 до 15 г. затвор, а глобата е от 50 хиляди до 500 хиляди рубли.

По-рано учителка по английски език от о. Сахалин беше глобена с 30 хиляди рубли за това, че не е изразила подкрепа за въоръжените сили на Русия. Това също е станало след донос на ученици.

В област Нижни Новгород е заведено дело срещу друга преподавателка, защото посъветвала студентите си, че е по-добре да отидат в затвора, отколкото да ги изпратят на фронта в Украйна, напомня Униан.

Превод Faktor.bg