В Русия ври и кипи: Путин се закани да отмъсти на Украйна

Президентът на Руската федерация Владимир Путин обеща силен военен отговор на поредицата украински нападения по границата на Русия, които той определи като опит на Киев да провали кандидатурата му за преизбиране.

Путин се обърна към своя Съвет за сигурност в първия ден от тридневния вот, който се провежда и в окупираните територии на Украйна.

Той обеща остър отговор на вълните от смъртоносни украински въздушни атаки срещу пограничните райони Белгород и Курск, в които през последните дни се водят ожесточени боеве с проукраински диверсионни групи.

"Тези удари от страна на врага не остават и няма да останат ненаказани. Това е опит за намеса в президентските избори", заяви дългогодишният руски лидер в коментар, излъчен по държавната телевизия.

Путин е на власт в Русия от последния ден на 1999 г. и е на път да удължи властта си до 2030 г.

Кремъл разпространи снимки, на които се вижда как Путин гласува онлайн на служебния си компютър и маха пред камерата, след като е дал обещание за ответен удар срещу Украйна, и в момент, когато руски удари убиха най-малко 19 души в украинския пристанищен град Одеса.

"Не мога да променя нищо"

Той се кандидатира без възражения, след като не допусна двама кандидати, които се противопоставиха на конфликта в Украйна, и около месец след като основният му опонент Алексей Навални почина в арктически затвор при неизяснени обстоятелства.

Властите насърчиха руснаците да отидат до урните от патриотичен дълг, а Кремъл заяви, че изборите ще докажат, че страната напълно подкрепя войната срещу Украйна.

Журналисти на АФП в избирателните секции в столицата интервюираха руснаци, подкрепящи Путин, но също така чуха гласоподаватели, които заявиха, че са били принудени да участват.

"Ако не бях дошла на изборите, щях да имам проблеми", каза пред АФП Надежда, 23-годишна балерина.

"Повечето млади хора така или иначе разбират, че не могат да направят нищо, че не могат да променят нищо", обясни Надежда, която е прекарала целия си живот под управлението на Путин.

Първият ден от гласуването беше помрачен от вандалски прояви в избирателните секции, като бяха арестувани най-малко девет души за заливане на урните с боя и за палежи.

В Москва видеозапис показва как жена запалва кабинка за гласуване и изпълва избирателната секция с дим, а на друг се вижда как жена излива зелена боя в урната за гласуване.

"Разрушаване на кабините за гласуване"

Четирима други души в руските области Воронеж, Карачаево-Черкезия и Ростов бяха задържани за подобни престъпления. В Санкт Петербург и Сибир жени са арестувани за хвърляне на коктейли "Молотов" в избирателните секции.

Мъж е бил задържан и за запалване на фойерверки в избирателна секция в уралския град Челябинск.

Не е ясно дали поредицата от инциденти в избирателните секции е координиран протест срещу вота или отделни инциденти.

"Изглежда, че руснаците са избрали своята форма на протест: разрушаването на избирателни секции", каза Татяна Становая, уважаван руски политически анализатор.

Ако Путин завърши още един мандат в Кремъл, той ще остане на власт по-дълго от всеки друг руски лидер след Екатерина Велика през XVIII век.

"Победата преди всичко"

Много от жителите, дошли да гласуват за Путин в Москва, бяха мотивирани от една-единствена грижа: надеждите, че Русия ще победи в Украйна.

Людмила, 70-годишна жена, която беше една от първите гласували в училище в центъра на Москва, подкрепя Путин и се надява на "победата преди всичко".

Гласуването се провежда и в петте окупирани територии в Източна Украйна, които Русия окупира, включително Кримския полуостров.

В окупирания град Складовск в Южна Украйна руски официални лица съобщиха, че в избирателна секция е било взривено самоделно устройство, но няма пострадали.

Въоръжени войници в пълно бойно снаряжение придружаваха служителите на избирателните комисии в източната част на Донецка област, които поставяха подвижни избирателни секции на малки масички на улицата или върху капаци на автомобили от съветската епоха.

Киев подчерта, че провеждането на избори в Източна Украйна и Крим, който Русия анексира през 2014 г., е "незаконно".

След като всички основни опоненти на Путин са мъртви, в затвора или в изгнание, резултатът от вота не буди никакво съмнение.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел саркастично поздрави Путин за "съкрушителната му победа".

Руските опозиционни групи призоваха избирателите да образуват опашки пред избирателните секции на 17 март, последния ден от гласуването, в знак на протест.

Прокуратурата в Москва предупреди, че ще накаже всеки, който участва в масови митинги. /БГНЕС