Сръбски кинофестивал отмени прожекция на филма "20 дни в Мариупол", показващ руските зверства

Противоречал на сръбската политика към „братска Русия“

Авторът Мстислав Чернов, снимка: Фейсбук

Авторът Мстислав Чернов, снимка: Фейсбук

В Сърбия отмениха прожеция на документалния филм "20 дни в Мариупол", показващ зверствата на руските окупатори. Той трябваше да бъде излъчен на фестивала на документалното кино в град Лазаревац, пише сръбското издание happytv.rs. Негов автор е украинският журналист, писател и режисьор Мстислав Чернов.

Кинотворбата беше свалена от програмата, след като извънпарламентарната Сръбска радикална партия (СРП) поиска филмът да бъде забранен в цялата страна, обявявайки го за „антируска пропаганда“

Представители на СРП заявиха, че показването на доументалната история за окупацията на Мариупол от руската армия "противоречи на официалната политика на Република Сърбия", която от самото начало на пълномащабната руска инвазия заела „неутрална позиция".

В публикацията се посочва, че Сръбската радикална партия "подкрепя Русия и изразява отношението на над 80% от народа на Сърбия", затова позицията ѝ не трябва да се игнорира. Според сръбската медия, "показванета на филма би било провокация срещу сръбския народ в угода на неуспешния опит на Запада да промени отношението на сърбите към братска Русия".

Предвиждаше се "20 дни в Мариупол" да бъде прожектиран в Съвременната галерия на Лазаревацкия културен център в рамките на фестивала на документалното кино Beldocs Echo. Входът за зрителите трябваше да е свободен.

На сайта на Beldocs Echo се съобщава, че организаторите не са съгласни с позицията на СРП и че всяко показване на този филм пред сръбските зрители е важно. Те уверяват, че ще положат всички усилия, за да има прожекция „колкото може по-скоро", без да се ангажират с конкретни срокове.

Авторът на филма Мстислав Чернов също коментира случая.

"За екипа е неприятно да чува новини за отмяна на прожекции на филма в Сърбия. Нашата цел винаги е била и ще бъде да правим всичко, за да види светът и да помни трагедиите на хората, загубили своите семейства, своя град и своите животи по време на обсадата на Мариупол." – заяви Чернов, цитиран от сайта Гордон.

Превод Faktor.bg