В Украйна е разрушен паметният знак в чест на хан Кубрат

Мемориалният знак на мястото на погребението на хан Кубрат, създателят на Стара Велика България, в село Мала Перешчепина, Новосанжарска община в Полтавска област е бил повреден. За това съобщи местната полиция.

На 5 април стана известно, че неизвестни лица са разрушили паметния знак. Главата на Малоперешчепенския район Хенадий Супрун е написал заявление в полицията.

Паметникът ще бъде възстановен от местната община, заяви главата на окръга Иван Паско.

Мемориалът е поставен през август 2001 г. по време на първия Събор на българите в Украйна на гроба на хан Кубрат. По-късно близо до него е издигнат по-голям паметник. Кубрат е български хан, създател на държавата Стара Велика България, която се е намирала в степната зона на съвременна Украйна през VII век. Той е роден около 600 и умира през 668.

Според полицията неизвестни лица са подкопали бетонната основа на комплекса, в резултат на което паметната стела е паднала.

В момента се разглежда въпросът за вписването на информацията в Единния регистър на досъдебните разследвания съгласно част първа на член 298 от Наказателния кодекс на Украйна - „Незаконно провеждане на изследвания на обекти на археологическото наследство, унищожаване, унищожаване или увреждане на обекти на културното наследство“. Санкцията предвижда максимално лишаване от свобода до две години.

pametnik_kubrat1.jpg

Така е изглеждал паметникът, след поставянето му пред 2001 г.