В Запорожие задържаха руски агент 007, предавал данни за партизани в окупираните територии

Според СБУ жената е пристигнала в града под легендирана като доброволец, но реално се е занимавала с подривна и разузнавателна дейност

Службата за сигурност на Украйна е задържала агент на ФСБ в Запорожие, който е предавал на врага информация за партизани в окупираните територии и местонахождението на тайници с боеприпаси на Въоръжените сили на Украйна, съобщава УНИАН.

Според СБУ жената е пристигнала в града легендирана като доброволец, но всъщност е изпълнявала задачите на Руската федерация за идентифициране на дислоцирането на части от Въоръжените сили на Украйна.

Отбелязва се, че тя е била жител на временно окупирания Поховски район на Запорожка област, където е вербувана от специалните служби на Руската федерация в началото на пълномащабното нахлуване в Украйна.

„Получила инструкции за провеждане на разузнавателна и подривна дейност в района, тя се прикрива като се представя за местен доброволец. Във временно окупираната територия чрез личните си връзки е събирала данни за членове на партизанското движение на юг, необходими за бъдещото им идентифициране“, се казва в изявлението.

Според СБУ следващата вражеска задача на агента е била да установи контакти с украински защитници с цел установяване на местата на дислокация и движение на части от Въоръжените сили на Украйна, заради което тя е напуснала временно окупираната територия в Запорожие.

„Тя е планирала да предаде получените координати, както и данни за числеността на личния състав и техниката на Силите за отбрана, на окупатора чрез специално създаден анонимен канал в Telegram. Въпреки това служителите на СБУ своевременно са я разкрили и неутрализирали агент 007“, се казва още в изявлението.

Превод: Faktor.bg