Вълчи капан: Доган прибрал почти 30 млн. лева от ББР през схема с Румен Гайтански

От заема за 150 млн. лева, отпуснат му от ББР, Вълкът присвоил 46 млн. лева дивидент и платил 29,9 млн. лева кредит на ТЕЦ „Варна“, собственост на почетния председател на ДПС

Банката за развитие успя да си прибере под 2,5% от дължимото от Гайтански

В борбата има една подмолна, но пък изпитана хватка, наричаща се „вълчи капан“. Характерното за нея е, че се прави в гръб. Тя гарантира на човека, който я прилага, пълен блокаж на противника и съответно печалба. Успеваемостта й е дотолкова голяма, че приложението й отдавна е излязло извън спортния тепих, като примери за нея можем да намерим и в политиката, и в икономиката. Само че там размахът е далеч по-голям, печалбите –в десетки милиони (поне), липсата на скрупули мащабно нагла, а противникът обичайно е обществото и по-конкретно - данъкоплатците.
Или както е в случая с най-пресния подобен пример – държавната „Българска банка за развитие“, от която почетният лидер на ДПС Ахмед Доган е прибрал около 30 млн. лева в комбина с бизнесмена със скандална слава Румен Гайтански-Вълка. Прилагайки сложна схема, чрез която - през свързани с двамата фирми, парите са източени досущ като през „вълчия капан“. 

Подмолно и изотзад

Това става ясно от документи от регистрите в страната, доказващи, че в центъра на схемата е заемът от 150 млн. лева, отпуснат през 2019 г. от ББР на свързаното с Вълка дружество „Роудуей кънстракшън“ АД. Кредитът стана печално известен още преди няколко години, но той - оказва се, е само върхът на цяла пирамида, чрез която е бил източен трезорът, за да попаднат накрая милионите при Гайтански, а вълчи пай от тях – и при Доган.
За тези, които не са проследили дългогодишната сага със заема от ББР, ще припомним, че на 17 юни 2019 г. държавната банка сключва договор за кредит в размер на 150 млн. лева с новосъздадената към онзи момент фирма „Роудуей кънстракшън“АД. Дружеството е регистрирано в Момчилградското с. Груево и е обслужвано от юридическия довереник на Вълка – адвокат Иван Емилов Георгиев. Това е същият адвокат, който обслужва и останалите фирми на Гайтански. В последствие Георгиев ще стане и формален собственик на „Роудуей кънстракшън“ АД.

Но да се върнем на заема. Той е отпуснат от ББР, за да се финансира покупката на дружеството „Пътстройинженеринг“ АД. Към онзи момент то е собственост на официално притежаваната от Вълка „Био майнинг“ АД и е регистрирано на същия адрес като купувача си „Роудуей кънстракшън“.
Отпускането на кредита, който е рекорден за банката, е меко казано скандално поне по три причини. Първо - ББР е създадена да финансира не покупко-продажби на фирми, а за да подпомага дейността и производството им. Второ – очевидната обвързаност между всички участници в сделката е лесно проследима в регистрите и повдига редица въпроси и съвсем обосновани съмнения. И трето - нито „Роудуей кънстракшън“, нито „Пътстройинженеринг“ имат достатъчно активи, който да обезпечат кредита.
Така, макар „Пътстройинженеринг“ да е заложен в полза на ББР, реално обезпечение няма.
 Което само по себе си предопределя още преди години 

печалния край на аферата

 Той настъпи на 30 юли тази година, когато – след няколко безуспешни опита, банката най-сетне успя да продаде „Пътстройинженеринг“ на търг, на който се е яви само един участник – кърджалийското дружество „Ариете капитал“ ООД. Според публикации купувачът се е съгласил да плати 3,6 млн. лева. Т.е. ББР успя да си върне едва под 2,5% от отпуснатите 150 млн. лева заем. Или иначе казано, държавата пи студена вода за стотици милиони, потънали в схемата около дружествата на Вълка, за които и към момента не му е потърсена сметка.

Оказва се обаче, че схемата далеч не е спряла с отпускането на заема. По-малко от две седмици след получаването му, е задействан втори план.  
 На 28 юни 2019 г. „Роудуей кънстракшън“ е използвал две трети от кредита – 103,5 млн. лева, за да ги изплати на „Био майнинг“ - дотогавашния собственик на „Пътстройинженеринг“, като 46 млн. лева от парите обаче отиват директно в личната сметка на Румен Гайтански-Вълка. Те са му преведени от „Био майнинг“, чийто мажоритарен собственик е, а посоченото основание е „изплащане на дивидент“. Така не само излиза, че кредитът, отпуснат от ББР про форма на „Роудуей кънстракшън“, е усвоен от самия Гайтански през мрежата му от дружества, ами той получава и личен приход от заема от държавната банка. Въпросният дивидент в размер на десетки милиони. 

30 млн. лева от кредита е „порцията“ за Доган

Още по-скандален обаче е друг факт – в момента, в който получава парите от „Роудуей кънстракшън“, освен че превежда 46 млн. лева по сметката на собственика си, праща и 28,6 млн. лева с основание „заем“ на друго свързано с Гайтански дружество - „Кристална вода“АД.
Според Търговския регистър, действителен собственик на фирмата е Ася Христова, която е управител и на притежаваната от Вълка къпалня Мария Луиза в Борисовата градина. „Кристална вода“ също така е и обезпечител по договор за кредит, сключен между „Търговска банка Д“АД и „ТЕЦ Варна“АД, шеф на чийто борд и мажоритарен собственик през фирмата „Сигда“ е почетният председател на ДПС Ахмед Доган.

Благодарение на парите от ББР „Кристална вода“ погасява задължението на ТЕЦ „Варна“ към „Търговска банка Д“, което е в размер на 26,7 млн. лева. В същия ден, фирмата подписва договор с ТЕЦ-а на Ахмед Доган, по силата на който „ТЕЦ Варна“ се задължава да й върне сумата, изплатена на банката. Седмица по-късно, ТЕЦ Варна и „Кристална вода“ сключват и следващ договор, с който фирмата предоставя допълнителни 3,3 млн. лева заем.  Така държавната банка ББР, чрез описаната схема, реално се е превърнала в хранилка, както за Вълка, така и за Доган.

История, която демонстрира пълната безскрупулност на участниците в нея, а към момента – и пълно безхаберие от страна на държавата. Защото разследващи органи трябваше много отдавна да са се намесили, за да потърсят сметка за изчезналите 150 млн. лева държавни пари, от които ББР успя да си върне нищожния дял от под 2,5%. Преди няколко години прокуратурата образува досъдебно производство за отпускането на скандалния заем, но то тихомълком бе прекратено през 2023 г. А в същото време хората, в чийто джобове са отишли незаконно парите, необезпокоявано живеят в разкош и лукс, а единият - в огромен сарай на брега на морето, финансирани с държавни пари.
Взаимоотношенията между Доган и Вълка отдавна са известни в обществото, като двамата бяха

 свързани и с обща фирма

 Малцина помнят, но първото официално регистрирано дружество на почетния председател на ДПС бе създадено в края на 2017 г. именно в съдружие с Румен Гайтански. Компанията се казваше “Уотър-Витал”, а двамата имаха по 50% от капитала и бяха управители на дружеството, чийто основен предмет на дейност бе посочен бутилиране и продажба на минерална вода, а също - разработване и реализация на проекти за вецове и пречиствателни станции, ремонт на ВиК, експлоатация на язовири. Фирмата обаче така и не развива дейност и през 2019 година е продадена на Георги Лефтеров. Сега вече е заличена от Търговския регистър.
Екип на Faktor.bg