Валери Симеонов: Възниква много сериозен проблем между България и Украйна

Лично аз си поставям въпроса дали трябва да я подкрепяме за ЕС и НАТО, заяви лидерът на НФСБ

Валери Симеонов на среща с бесарабски българи в Украйна за 3 март

Валери Симеонов на среща с бесарабски българи в Украйна за 3 март

Разделянето на Болград на 5 части ще обезличи българския център и ще бъде много тежък удар върху цялата ни общност в Украйна, заяви лидерът на НФСБ и зам.-председател на Народното събрание Валери Симеонов в интервю за БНТ.

По повод разговорите на Екатерина Захариева с неин колега от Украйна, Симеонов посочи, че се касае за много сериозен проблем, който ще се появи между България и Украйна във връзка с ощетяването на правата на българската общност в Украйна. „Това е най-голямата българска общност, която е документално регистрирана. Тя е между 200 и 450 хиляди човека. Предците им са се преселили още през 18-и и началото на 19-и век в Украйна и това е една от най-лоялните общности там. Това е един компактен район – Болград. Този район винаги е бил административна единица и е бил неделим район, а сега получихме информация, че този район ще бъде нацепен на 5 малки общности и това ще обезличи българския център и ще бъде много тежък удар върху цялата ни диаспора“, заяви той.

„Това е част от административна реформа, която се подготвя в Украйна и ще се започне с българското малцинство. Така ще се обезличи административният и обществен център на българите в Украйна – Болград. Цялата тази общност е поставена пред изпитание. 

Като председател на групата за приятелство с Украйна съм подготвил декларация, която е съгласувана с колегите от ГЕРБ и МВнР и която се надявам да бъде приета в парламента, с което Българският парламент ще изрази своето несъгласие с това“, посочи Симеонов. 

„Лично аз си поставям въпроса дали трябва да подкрепяме Украйна по пътя ѝ към ЕС и НАТО“, каза още той.