Вълна от протести във Франция след брутално изнасилване на еврейско момиче

"Какво очаквате да каже тя за конфликт, който се разиграва на 4000 км от нея?"

Снимка: БНТ

Снимка: БНТ

Франция е разтърсена от чудовищно престъпление, извършено от непълнолетгни. Две 13-годишни момчета нападнали и изнасилили 12-годишно момиче в парижко предградие. Причината - тя била от еврейски произход. Ужасяващият случай провокира както вълна от протести, така и остри реакции в целия политически спектър на страната, предаде БНТ.

Събота вечер - парижкото предградие Курбвоа. 12-годишно момиче от еврейски произход се прибира към дома си. Минава през парка, където среща три момчета на 12 и 13 години - познавала един от тях бегло. Започнали да я обиждат и я принудили да отиде с тях в изоставена сграда в близост.

Кошмарът , който завинаги ще бележи живота ѝ, се разиграва в бивша детска градина. Тримата нападатели започват да я удрят, обвиняват я, че не иска да признае, че е еврейка. Заплашват я, че ще я оберат и запалят, двама от тях многократно я изнасилват. Казали ѝ, че ако отиде в полицията, ще пострада семейството ѝ. Но тя все пак съобщила за нападението.

Случаят шокира френското общество.

"Това можеше да е сестра ти!" - скандират стотиците протестиращи, които се събраха в Париж, за да изразят съпричастността си към момичето и близките му.

"Имам дъщеря на 13. Като родител, но и като еврейка, но най-вече като родител - покрусена съм." - казва Сидни Азулай, една от протестиращите.

Франция, където живее най-голямата еврейска общност извън Израел и Съединените щати, отчита близо 300% нарастване на престъпленията, извършени от антисемитски подбуди само за изминалата година. 13% от тях - в училищата.

"В страната ни има хора, които очакват френските евреи да поемат отговорност за войната в Газа. Точно това се е случило с това 12-годишно момиченце. Какво очаквате да каже тя за конфликт, който се разиграва на 4000 км от нея?" - попита Йонатан Арфи, председател на Асоциацията на евреите във Франция.

На заседание на правителството президентът Еманюел Макрон нареди в училищата да се обърне специално внимание на покачващите се нива на омраза, дори сред най-младите. Двама от нападателите ще бъдат съдени. Трето момче е задържано, а след това освободено.

"Случилото се е отвратително, непоносимо и неописуемо. Нападателите ще получат много тежки присъди, без право на обжалване. Обръщам се към политическите лидери - стига сме толерирали антисемитската реторика. Стига сме позволявали в страната да се създават настроения, които са дори смъртоносни." – призовава Габриел Атал, министър-председател на Франция.

Лидерът на крайната десница Жордан Бардела обвини властите, че са допуснали в страната да има нарастване на престъпността.

"Няма място в страната ни, където французите да са в безопасност. След 7 октомври антисемитските настроения се разпространяват със застрашителна и притеснителна скорост. Да върна сигурността - това ще бъде основният ми приоритет." - посочва Жордан Бардела, лидер на "Национален сбор".

Темата за ескалиращото насилие и престъпленията от омраза срещу евреи бележи и кампанията за предстоящия в края на месеца предсрочен парламентарен вот. Критиците на крайнодесните предупреждават, че ако те спечелят изборите, подобни случаи ще зачестят.