Външният министър на Латвия призова да се разреши на Украйна да атакува цели в Русия

ВСУ да поразяват ракетни установки и летища

Едгарс Ринкевичс

Едгарс Ринкевичс

Министърът на външните работи на Латвия Едгарс Ринкевичс призова западните съюзници да разрешат на Украйна да атакува цели в на руска територия в дълбочина, съобщи радио „Свобода“. Страните от НАТО засега се въздържат от доставки на въоръжения с голям обсег, а Украйна нанася удари само срещу цели в пограничните руски райони и окупираните територии.

"Трябва да позволим на украинците да използват оръжие за поразяване на ракетни пускови установки или летища“, заяви Ринкевичс в кулоарите на срещата на външните министри на страните от НАТО в Букурещ на 29 ноември. По думите му, цитирани от Bloomberg, членовете на Алиянса не трябва да се боят от ескалация на конфликта.

Страните от НАТО доставят на Украйна артилерийски установки и „умни снаряди“ за тях, ракетни системи за залпов огън и противокорабни ракети. Техният обсег на действие обикновено не надхвърля 100-120 километра. Съюзниците се въздържат от доставки на  тактически ракети и ракетни комплекси с радиус на действия от 300 километра, както и на щурмова и изтребителна авиация.

Ринкевичс отбелязва, че освен Латвия и няколко други страни-членки на НАТО смятат, че Украйна не бива да бъде ограничавана при избора на цели.

Превод Faktor.bg