Върнахме над 22 тона незаконни отпадъци на Италия

Над 22 тона отпадъци от текстил е върнала страната ни към Италия на 7 януари, съобщават от  Министерството на околната среда и водите. Това е станало възможно в резултат на взаимодействие между Националния координационен център към МОСВ с компетентните органи на страните по транспорт и местоназначение, както и с Oкръжна прокуратура Видин, ОД на МВР и Главна дирекция "Гранична полиция".

Отпадъците е трябвало да получи българската фирма с инициали И.Р.Г., която е определена като високо рискова относно трансграничен превоз на отпадъци. Затова с писмо до Главна дирекция „Гранична полиция“ и Агенция „Митници“ министърът на околната среда и водите Емил Димитров е изискал извършване на стриктен контрол при всички превози за въпросното дружество.

През май 2020 г. е подаден сигнал от ГКПП "Дунав мост 2" – Видин за превоз на въпросната фирма. Извършена е проверка от страна на РИОСВ-Монтана, при която е установен незаконен превоз на 22,72 тона отпадъци от текстил. Получател е българското дружество И.Р.Г., а отпадъците са с произход от Италия.

Превозът е определен като незаконен и, според наредбите, отпадъците трябва да бъдат върнати от швейцарската фирма, която урежда превоза, на упоменатата в документите по превоза като генератор на отпадъците италианска фирма.

При разследването е уточнен вида на внесените отпадъци (абсорбенти, кърпи за изтриване, филтърни материали и предпазни облекла с EWC код 15 02 03), които съгласно документите, придружаващи превоза би следвало да са текстилни материали с EWC код 19 12 08. Дружеството-получател на отпадъците, находящо се в с. Горник, община Червен бряг, има наложена през м. април 2020 г.  принудителна административна мярка от директора на РИОСВ-Плевен. Отпадъците са съхранявани и охранявани на терен на Пътна полиция на ОД на МВР-Монтана.