Откритие: Въртенето на Марс се ускорява

Данните са от модул на NASA

Учени са успели да направят най-точните до момента измервания на въртенето на Марс, като са открили колебание на оста, дължащо се на емисии в разтопеното метално ядро. Това се съобщава в статия, публикувана в списание „Nature“.

Измерванията са извършени с помощта на инструмента RISE (English Rotation and Interior Structure Experiment), монтиран на кацащия модул InSight на NASA, който работи в продължение на четири години до декември 2022 г.

Оказа се, че въртенето на планетата се ускорява с около 4 ъглови милисекунди годишно, което съответства на намаляване на дължината на марсианския ден с част от милисекундата годишно.

Учените предполагат, че причината може да е натрупване на лед по полярните шапки или пост-ледников ефект, при който земните маси се издигат, след като са били погребани под лед. Това променя разпределението на масите, което се отразява на инерционния момент на въртене на планетата.

Данните от RISE бяха използвани и за измерване на нутацията - колебанието на оста на въртене на Марс, дължащо се на процесите в течното му ядро. Това помогна да се определи размерът на ядрото, чийто радиус е около 1835 километра, а средната му плътност - 5955-6290 килограма на кубичен метър. /БГНЕС