ВАС отряза частната „Евролаб 2011“ от "Капитан Андреево"

Върховният административен съд отхвърли искането на частната фирма „Евролаб 2011“, която протестираше решението на държавата да изпрати свои служители за контрол на влизащите от Турция плодове и зеленчуци.

Това стана ясно от публикация на "Продължаваме промяната" в сайта на партията.

Ето какво още пише в нея:

„Евролаб 2011“ също така ще трябва да освободи незабавно помещенията, които заема на КГПП “Капитан Андреево” по заповед, издадена от директора на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) проф. Христо Даскалов​.

Срокът за изпълнение е 14 дни.

Дружеството трябва "да опразни всички помещения, които държи без правно основание във връзка с договор за наем" на граничния пункт, пише в документа.

Заповедта допуска предварително изпълнение, което означава, че фирмата трябва да бъде изведена веднага.

Освен това агенцията разпорежда на "Евролаб 2011" незабавно да преустанови лабораторната си дейност на границата заради конфликт на интереси.

Фирмата "Евролаб 2011" влезе във фокуса на общественото внимание в началото на април. Тогава стана ясно, че държавата доброволно й е предоставила монопола върху изключително печеливша дейност на границата. През май правителството реши да прекъсне паричния поток към дружеството.

Според кабинета "Петков" именно действията му по овладяване на контрола на трафика на "Капитан Андреево" са една от основните причини, довели до свалянето на правителството.

Заповедта на директора на БАБХ е издадена в петък и 14-дневният срок за освобождаването на сградата изтичат на 15 юли. По думите на проф. Даскалов фирмата е променили изцяло предназначението на помещенията, което е проблем.

С разпореждането на директора на БАБХ от петък договорът за наем с "Евролаб 2011" се прекратява, а агенцията си иска помещенията веднага. Държането на имотите "без правно основание за продължителен период от време изключително би затруднило дейността, която следва да се извършва в тези обекти от страна на БАБХ и не би гарантирало безпрепятственото извършване на официалния контрол", пише в заповедта.

Според БАБХ "незабавно следва да се преустанови осъществяването на граничен инспекционен контрол върху внесени суровини и храни от животински и растителен произход от наемателя "Евролаб 2011" поради наличие на конфликт на интереси". Като аргумент е посочено и това, че в договора за наем на помещенията не пише, че те могат да се използват за лабораторна дейност.

На 2 юли Върховният административен съд отхвърли окончателно искането на "Евролаб 2011", която протестира решението на държавата да изпрати свои служители за контрол на влизащите от Турция през ГКПП "Капитан Андреево" плодове и зеленчуци.

Преди месец към медиите изтече запис от разговор на среща между сегашния шеф на БАБХ Христо Даскалов и предшественика му Пламен Моллов, на която е бил предложен подкуп. По време на разговора бившият шеф на БАБХ се опитал да убеди Даскалов, че на турската граница не се случва нищо нередно. Даскалов отказал, а Моллов отрече да го е подкупвал.

Причината за свалянето на правителството на Кирил Петков е казусът с фитосанитарния контрол на ГКПП "Капитан Андреено", който се осъществява от частна фирма, обяви преди дни зам.-министърът на земеделието в оставка Иван Христанов. Самият той е с охрана на НСО заради заплахи.