Вашингтон подготвя нов пакет военна помощ за Украйна

Това ще бъде първият пакет от декември миналата година насам, в размер на 400 млн. долара

САЩ може да обявят пакет от военна помощ за Украйна на стойност до 400 млн. долара, съобщи „Киев Индипендънт“.

Това ще бъде първият пакет от декември миналата година насам, тъй като американските средства за Киев бяха блокирани от спорове в Конгреса.

„Финансирането на този пакет е от кредити, възстановени на Пентагона за неотдавнашни покупки", заяви американски служител, който пожела да остане анонимен.

Помощта на САЩ за Украйна се отлага от есента на 2023 г., тъй като различните версии на законопроекта за чуждестранна помощ бяха провалени поради разногласия по въпросите на сигурността на границите.

Съвсем наскоро пакетът от помощи за Украйна, Израел и Тайван на стойност 95 млрд. долара беше приет в Сената с двупартийна подкрепа, но председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън отказа да го внесе за гласуване.

Твърди се, че Джонсън позволява на републиканците, които подкрепят помощта за Украйна, да работят по алтернативен законопроект, който се очаква да бъде завършен до края на март или началото на април.

Забавянията доведоха до това, че Вашингтон обмисля алтернативни начини за получаване на помощ за Украйна, например чрез използване на собствени средства на американската армия.

Недостигът на оборудване и оръжия доведе до неотдавнашния руски териториален напредък, включително превземането на Авдийвка./БГНЕС