"Възраждане" не успя да "обере" вота на Нинова, вижте къде отидоха гласовете на ИТН от 2021 г.

Корнелия Нинова, снимка: БГНЕС

Корнелия Нинова, снимка: БГНЕС

Партията на Слави Трифонов остава под чертата при 99% обработени бюлетини с 3,84%, най-вероятно няма да прескочи 4-процентовата бариера и ще остане извън 48-ия парламент. От 25% през лятото на 2021 г. ИТН падна до 10 на сто през есента, докато не се срина тотално на тези избори. Оказва се, че разочарованите от Слави Трифонов са си намерили нови спасители в лицето на Костадин Костадинов и Стефан Янев. 10% от хората, които са подкрепили шоумена на последния вот са избрали "Възраждане", а 8 на 100 - "Български възход". 4% пък са припознали Корнелия Нинова, а 3% са завили към ГЕРБ-СДС.

Същевременно 70% от хората, които са гласували за ПП миналата година, са повторили избора си. 5% са се разочаровали и вчера вече са гласували за БСП, 3% са отишли при "Възраждане", а 5 на сто - при "Демократична България". 3% от привържениците на Петков и Василев пък са видели по-добра възможност при Стефан Янев, докато цели 6% са сменили ПП с ГЕРБ-СДС. 

При БСП ситуацията също е интересна. На "Позитано" 20 8така и не се сбъдна черния сценарий. Нинова успя да задържи електората и спечели 9,34%, което ѝ отрежда 5-о място. Преди вота експерти вещаеха дори по-нисък резултат и предположиха, че "Възраждане" ще "изсмуче" феновете на левицата. Оказва се обаче, че "столетницата" е загубила едва 3 на сто от избирателите си в полза на Костадинов. Толкова от червените избиратели вчера са избрали и Стефан Янев.