Вече бивш министър продължава ударно да агитира за АЕЦ "Белене"

Росен Христов

Росен Христов

Спешно трябва да се размрази проектът "Белене", защото там са инвестирани милиони. За това настоява вече бившият министър на енергетиката Росен Христов, който участва в Международната ядрена конференция "Булатом" във Варна, посветена на българската атомна енергетика. Той посочи, че оборудването на атомната електроцентрала е в добро състояние, но поддръжката коства милиони разходи всяка година. Актив за 2,5 млрд. лева стои неизползван, подчерта Христов, цитиран от БНР.

Доклад, който представя възможностите на България в енергийния сектор, ще бъде представен в Народното събрание. По думите му добър вариант е внедряването на повече възобновяеми източници на енергия, защото така ще покрием изискванията на ЕК и същевременно ще имаме евтина енергия. От Европейската комисия са готови да намалят изискванията за редуциране на вредните емисии, за сметка на повече възобновяеми източници, подчерта той и изрази надежда депутатите да подкрепят предложението.

Никога България не е била на такова ниво на лидерство и на партньорство в сферата на енергетиката с държавите от региона, оставяме летящ старт на сегашния екип на министерството, каза бившият министър на енергетиката.