Прокуратурата: Велико Желев е задържан за побой и опит за измама за 68 000 лв.

На бизнесмена е повдигнато обвинение за изнудване

Велико Желев

Велико Желев


Строителният предприемач Велико Желев вече е обвиняем. От Софийската градска прокуратура, която пое разследването, съобщиха, че му е повдигнато обвинение за изнудване. С прокурорско разпореждане е задържан е за 72 часа.

Късно вечерта в понеделник, 6 март, полицията претърси офис на Желев. По-късно беше съобщено, че бизнесменът е обект на разследване заради принуда. Прокуратурата уточни, че Желев се разследва за принуда над свой служител.

Според обвинението, с насилие, той е принудил бивш негов служител да подпише документи с невярно съдържание. Това е станало на 24 февруари в офиса на Желев. Лицето с инициали Б.А. щяло да бъде ощетено с 68 000 лева, се казва още в обвинението.

Нанесени били удари в областта на лицето и тялото. Деянието е придружено с причиняване на лека телесна повреда и е извършено от повече от две лица, заявяват още от държавното обвинение.

Желев е задържан за 72 часа. Ще се преценява дали да бъде поискан от съда постоянен арест.

Разследването по случая продължава.

Велико Желев е председател на Съвета на директорите на "Хидрострой".

Той е строителен инженер по образование - магистър по „Строителство на сгради и съоръжения” от Варненски свободен университет „Черноризец Храбър”. Магистър по икономика в специалностите „Индустриален мениджмънт” – Технически университет, гр. Варна и „Икономика на търговията” – Стопанска академия „Димитър А. Ценов”, гр. Свищов, пише на сайта на "Хидрострой".

В мандата на правителството на НДСВ Желев оглавява Агенция "Пътна инфраструктура".

При Тройната коалиция е съветник на министъра на регионалното развитие Асен Гагаузов.