Великобритания повдигна обвинение на агент на руските разузнавателни служби

Хауърд Майкъл Филипс, Facebook

Хауърд Майкъл Филипс, Facebook

Британската полиция обяви днес, че обвинение в нарушаване на Закона за националната сигурност е повдигнато на 64-годишен мъж, заподозрян, че е сътрудничил на руските разузнавателни служби, предаде Франс прес.

Хауърд Майкъл Филипс е бил арестуван на 16 май в централната част на Лондон и оттогава е в ареста, уточниха от полицията. Обвиненията са му повдигнати по Член 3 от Закона за националната сигурност, който засяга "подпомагане на чуждестранни разузнавателни служби", в случая "на Русия", се посочва в полицейското изявление. Ройтерс, цитирана от БТА, пояснява, че Филипс е от град Харлоу, на север от Лондон.

Няколко обиска са извършени в рамките на разследването, извършено от контратерористично звено. Британската полиция отбелязва, че арестът "не е свързан със скорошни обвинения или разследвания" по силата на Закона за националната сигурност. Било е предвидено днес мъжът да се яви пред Уестминстърския съд в Лондон, информира АФП.

В последните месеци съдебните власти в Обединеното кралство разгледаха няколко последователни дела за шпионаж в полза на Русия, припомня Франс прес, като споменава и обвиненията в шпионаж в полза на Москва срещу българи, които не се признаха за виновни. В случая с Филипс обаче не е спомената българска следа.

В края на април обвинение бе повдигнато и на 20-годишен британец, заподозрян в организирането на палежи на "търговски имоти, свързани с Украйна". В началото на този месец Великобритания обяви, че експулсира руския военен аташе в Лондон, когото нарече "необявен служител а военното разузнаване".