Велизар Шаламанов: Войната разби на пух и прах митовете, че армията ни може да съществува само със съветска техника, поддържана от Русия

Велизар Шаламанов

Велизар Шаламанов

"Все още не се вижда краят и мисля, че премиерът Петков в Братислава най-точно очерта трите най-важни неща. Първо, че тази война ще завърши тогава, когато руските войски се изтеглят от суверенната територия на Украйна, включително и Крим. На второ място, ясно е, че тази продължителна война е противопоставяне между способности за логистика, след като от едната страна имаме 140-милионна Русия с изключително слаба икономика, а от другата страна над милиард население от НАТО и Европейския съюз с много силна икономика, е ясно кой ще надделее в тази война. И на трето място, оказва се, че много е важна и инфраструктурата, тъй като за да бъдат осигурени бойните действия в подкрепа на украинските герои, ние трябва да имаме добра инфраструктура, включително и по посоката север-юг, така че България да може да бъде част от тази подкрепа. Разбрахме, че над 80 танка ще бъдат ремонтирани в България. Аз предполагам много повече техника, ако войната продължи по-дълго". Това заяви Велизар Шаламанов, директор на "Отбранителни способности и иновации в Атлантически клуб България" пред "Фокус"

Той допълни, че новината за 80-те танка идва от премиера Петков в Братислава, който спомена за тези 80 танка: Едва ли някой ще навлезе в подробности. Но това е много важна отправна точка, дали България може да ремонтира, да модернизира техника. Аз мисля, че България като част от НАТО и Европейския съюз, има пълната поддръжка да развива тези способности, и тези способности за поддръжка, за развитие, за модернизация на военна техника ще са в интерес на превъоръжаването и развитието и на нашите въоръжени сили. Просто войната в Украйна разби на пух и прах всички митове, че българската армия може да съществува единствено със съветска техника, поддържана от Русия. Както виждаме, от самолети до танкове, всичко може да бъде подменено, всичко може да бъде ремонтирано и поддържано в рамките на НАТО и Европейския съюз", каза още Шаламанов.