Рашидов се оттегли като шеф на Комисията по култура в НС и член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ

Минути след като от ПГ поискаха да се оттегли

Вежди Рашидов

Вежди Рашидов

Депутатът от ГЕРБ-СДС Вежди Рашидов се оттегли като шеф на Комисията по култура в НС и член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ.  Това стана минути след като от парламентарната група на коалицията поискаха той да се оттегли от двата поста.  

Повод за решението на групата станаха думи на Рашидов в почивката на парламента по време на дебатите по промените в Закона за защита от домашно насилие.

„Подавам оставка като председател на Комисията по култура и медии в Народното събрание и като член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ.
Още веднъж поднасям своите извинения за изказването ми днес.” – заяви Рашидов цитиран от пресцентъра на ГЕРБ.

Репликата, заради която той поднесе извинения, се чу от микрофона на председателстващата заседанието Росица Кирова, когато двамата обсъждаха как да продължи заседанието: „Има и сега закони. К‘во чешеме езици? Всички к**ви се събудиха да се сетят, че са били преди 15 години изнасилвани. Като с оня, американския режисьор, където го направиха на маймуна.“

В позиция, изпратена до медиите, Вежди Рашидов поднесе официално извинение: 
„Извинявам се за изречените от мен думи днес по време на почивката на пленарното заседание. Давам си сметка, че използваният от мен език е недопустим, особено в настоящия дебат и момент.
Още веднъж моля за извинение пред цялото българско общество и всички жертви на насилие.“

По-рано председателката на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова определи случилото се като "недопустимо". "Думите, изречени от Вежди Рашидов са неуместни и недопустими, особено в настоящия дебат и момент. ПГ на ГЕРБ- СДС категорично се разграничава от изказа и настоява Вежди Рашидов да се извини публично." -  посочи тя.