Напрежението между Сеул и Пхенян ескалира след изстрелването на шпионския сателит

Южна Корея прекрати военно споразумение със Северна Корея, която пък се кани да изпрати по-силна армия на границата

Северна Корея обяви, че ще изпрати по-силна армия и ще разположи нови оръжия по границата с Южна Корея, след като Сеул преустанови част от военно споразумение от 2018 г. в знак на протест срещу изстрелването на шпионски сателит, предаде агенция БТА, като се позовава на ''Ройтерс''.

В сряда Южна Корея обяви, че отменя временно клауза в споразумението, насочено към намаляване на напрежението на Корейския полуостров. Споразумението бе подписано на среща на върха през 2018 г. между бившия южнокорейски президент Мун Дже-ин и севернокорейския лидер Ким Чен-ун. Двете страни се споразумяха да въведат буферни зони, в които да бъдат преустановени ученията с бойна стрелба, както и зони, забранени за полети, да премахнат някои охранителни постове от демилитаризираната зона, разделяща страните, и да поддържат горещи телефонни линии, наред с други мерки.

След изстрелването на шпионския сателит обаче Южна Корея преустанови действието на част от военното споразумение.

В отговор министерството на отбраната на Северна Корея, цитирано от новинарската агенция КЦНА, обяви, че ще възстанови всички военни мерки, които бяха спрени съгласно споразумението.

''Ние ще разположим по-силни войски и ново военно оборудване в близост до демаркационната линия'', се казва в изявлението на министерството на отбраната, цитирано от КЦНА. ''Южна Корея ще бъде държана изцяло отговорна, ако се случи необратим сблъсък между Севера и Юга''.

Изявлението на министерството бе направено няколко часа, след като Пхенян изстреля балистична ракета към морето източно от Корейския полуостров. Според южнокорейската армия изстрелването на ракетата е било неуспешно.