Горанов: Ще имаме стабилно мнозинство с повече партии, проблемите на служебния кабинет ще застигнат и Радев

Владислав Горанов

Владислав Горанов

"Спекулира се със срещите в парламента. Може би се дължи на ниска политическа култура". Така коментира бившият финансов министър Владислав Горанов подхвърлянията за коалиция между ГЕРБ, ДПС и БСП след лидерската среща пред BGonAir.

"Подобни анонси обезверяват хората на изборите. Очакванията са, че ще има повишаване на избирателната активност с въвеждане на бюлетините. Стабилно мнозинство може да се направи с повече партии. Неработещо ще е, ако има коалиция между ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход", а от другата страна са "Продължаваме промяната" и "Демократична България". Корнелия Нинова постъпи правилно като каза "дайте да седнем всички лидери на масата, а след това да говорим за точки". С анонса си Борисов каза, че сме готови на варианти за съставяне на кабинет, но не на всяка цена, разбира се. В Германия винаги се тръгва от диаметрално противоположни позиции преди изборите, но в крайна сметка винаги успяват да съставят правителство. Радев не може да бъде упрекван, че спазва конституцията и че партиите не могат да направят кабинет, а че легитимира хора, които след това нарече шарлатани. Той чака формациите да решат споровете си помежду си и не иска да участва в диалога между тях. Колкото и да изглежда стабилно едно служебно правителство, проблеми има и един ден те ще стигнат и до самия президент", каза още Горанов. 

"Много сме далеч от темата за президентска република. Това, че парламентът има нисък рейтинг, е отражение от начина на правене на политики. С Плана за развитие бяхме готови още в правителството на Борисов. Тогава бяхме договорили балансирани решения за въглищната политика. Видя се, че бъдещото ново управление е вкарало неща, които не са приемливи за българското общество. Ще си носим последиците. Предоговарянето не е невъзможно. Трябва да положим много усилия дори и за средствата, които получихме през миналата година, за да бъдат инвестирани правилно. Поставили сме си условия, за които не сме длъжни. Те затрудняват българския парламент, но някой си е решил, че са "реформи". Не искам да съм лош пророк, но може да загубим част от парите по Плана за възстановяване", коментира бившият финансов министър.