Военен експерт: Предоставяйки Mirage 2000 на Украйна, Макрон демонстрира, че е преодолял страха си от Путин

Петр Черник, снимка: УНИАН

Петр Черник, снимка: УНИАН

Франция ще прехвърли бойните си самолети Mirage 2000 на Украйна, съобщи президентът на страната Еманюел Макрон. Париж ще поеме и обучението на украински пилоти за тези самолети. 

По този повод военният експерт Петр Черник коментира за  УНИАН,  „миражите“ ще укрепят украинското небе и възможностите на нашите отбранителни сили да защитават страната ни и отблъскват вражеските атаки“.

Запитън по какъв начин и как ще се променят бойните способности на украинската авиация с получаването на самолетите Mirage 2000, Черник обяснява:

„Бойните способности ще се подобрят, но не трябва да смятаме, че нещо много сериозно ще се промени. За да се промени нещо фундаментално, трябва да бъдат произведени поне 40 от тези самолети. Mirage 2000 не е нищо повече от френския еквивалент на изтребителите F-16. И все пак американските F-16, разбира се, са по-добри, по-мощни и имат по-голям  ракетен капацитет.

Според Черник това, което е повлияло на решението на Макрон да се реши на тази стъпка точно сега, а не преди месец или шест месеца, има чисто политически характер – своеобразна демонстрация на Макрон, че личният му страх от Путин вече е изчезнал, което е много важно за политик от неговия ранг.

Превод: Faktor.bg