Войната в Украйна ще свърши, когато Путин бъде свален от власт

Владимир Путин

Владимир Путин

Саймън Тисдейл, „Гардиън“

Предложението на папа Франциск украинските лидери да признаят поражението си, да намерят "смелост да вдигнат бялото знаме" и да преговарят за прекратяване на войната с Русия предизвика оправдана ярост в Киев и Източна Европа. Той сгреши, като каза, че Украйна е победена, и пропусна да осъди незаконната агресия и военните престъпления на Москва. И все пак Франциск не е единственият, който се чуди как ще приключи този конфликт.

Две години след началото на конфликта няма признаци кой е победител. Може би това е добре, тъй като категоричната победа на една от страните може да бъде катастрофална за всички. Дали това негероично съображение негласно влияе върху предпазливия подход на двата най-големи западни поддръжника на Киев - САЩ и Германия? Ако това е така, то прави липсата на надежден мирен процес още по-жалко - и потенциално много опасно.

Миналата седмица Владимир Путин отново заплаши да използва ядрени оръжия, след като президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че НАТО трябва да обмисли изпращането на войски, за да гарантира победата на Украйна. Голяма част от казаното от Путин е поза или хитрост, тъй като той вярва, че времето работи в негова полза. Той оставя войната да затихне, докато организира повторно узурпиране на властта, маскирано като избори.

Но Путин не беше толкова самодоволен преди 18 месеца, когато настъпващите украински сили заплашваха да си върнат Крим и да изгонят нашествениците. Миналата седмица стана ясно, че американски официални лица са изпратили в Киев детектори за радиация и таблетки калиев йодид, действайки в съответствие с оценките на разузнаването, според които вероятността за руски тактически ядрен удар е 50 на 50.

Загрижеността беше толкова голяма, че Белият дом поиска от група експерти да разработят нов ядрен "наръчник" с планове за действие в извънредни ситуации, незадължителни американски военни отговори и сценарии за ескалация, съобщи "Ню Йорк Таймс". Всичко това се основава на изчислението, че ядрен удар е по-вероятен, отколкото когато и да било след края на Студената война. Въпреки че рискът е намалял от 2022 г. насам, той все още е висок.

Сценарият "Русия губи" е особено опасен, тъй като Путин описва война в Украйна като битка срещу САЩ и НАТО - а социологическите проучвания показват, че повечето руснаци му вярват. За него поражението е неприемливо, тъй като то би означавало по-широко поражение на Русия от Америка и може да доведе до свалянето му от власт. Ако бъде притиснат в ъгъла, този страхлив скункс ще обвини Запада и ще опита да повлече всички в пропастта със себе си.

Перспективата Украйна да загуби войната е също толкова тревожна, но по различни причини. Човешките последици ще бъдат ужасяващи, а милиони бежанци ще се насочат на запад. Ако Буча и Мариупол са някакъв ориентир, жестокостите, военните престъпления и отвличанията ще се увеличат. Победителят Путин може да се опита да завладее цялата страна - или да наложи споразумение и марионетен режим. Във всеки случай независимото съществуване на Украйна като свободна държава ще бъде прекратено. Нейната демокрация и стремеж към ЕС ще бъдат унищожени.

Въздействието върху Европа ще бъде ужасно. Успехът на Русия със сигурност ще се разглежда в Полша и трите балтийски държави като прелюдия към нови експанзионистични агресивни войни. Прозападна Молдова, на южната граница на Украйна, също е вероятна цел. Ще настъпят огромни икономически сътресения и надпревара във въоръжаването, докато НАТО и ЕС ще се борят да засилят европейската отбрана. Крайно десните и проруски настроени популистки партии ще бъдат окуражени.

Поражението на Украйна би имало трайни последици в световен мащаб, създавайки ужасен прецедент за завземане на територия със сила и нападение срещу цивилни граждани. Ще насърчи ли това Китай да нападне Тайван? Или други да направят същото? Напълно вероятно е. Уставът на ООН ще бъде сринат, а с него и най-основните принципи на Женевските конвенции и хуманитарното право.

Международното лидерство на САЩ - и НАТО - също ще претърпи непоправими поражения. Това важи с особена сила, ако отказът на Вашингтон от военна помощ, какъвто е сегашният случай, е допринесъл за поражението на Украйна. Кой тогава би се доверил на САЩ да удържат на думата си, особено ако Доналд Тръмп замени Джо Байдън? Според съобщенията приятелски настроеният към Путин Тръмп заявява, че "няма да даде нито цент" на Украйна.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин предупреди миналия месец, че "ако Путин успее, той няма да се спре" в Украйна. И последващият ефект ще бъде опустошителен. "Други лидери по света, други автократи, ще бъдат окуражени [от това], че не сме успели да подкрепим една демокрация... Честно казано, ако Украйна падне, наистина вярвам, че НАТО ще се бори с Русия".

Ако западните демокрации не могат да се обединят около целта да осигурят цялостно поражение на Русия, независимо от свързаните с това рискове, единственият изход изглеждат преговорите - макар и не така, както ги формулира папа Франциск. И все пак, както е обичайно, последното предложение на Турция за двустранна мирна среща на върха беше отхвърлено от Киев. Други бъдещи посредници не са стигнали до никъде. А планът от 10 точки на Украйна е пренебрегнат от Москва. Няма мирен процес, няма мир.

Има среден път, казват американските външнополитически гурута Ричард Хаас и Чарлз Купчан. Според тях Украйна трябва да преговаря за прекратяване на огъня с Русия. "Киев няма да се откаже от възстановяването на териториалната цялост или от търсенето на икономическа и правна отговорност от Русия за нейната агресия, но ще признае, че краткосрочните му приоритети трябва да се пренасочат от опитите за освобождаване на още територии към защитата и възстановяването на повече от 80% от страната, която все още е под негов контрол".

Подкрепяното от Запада прекратяване на огъня може да спре смъртта и разрушенията и да създаде пространство за дипломация, без да се жертват по-широките цели на Украйна. Проблемът е, че Путин, който смята, че печели, трябва да се съгласи. И едната или и двете страни може просто да използват паузата, за да се превъоръжат и прегрупират, готови да продължат отново, ако и когато преговорите се провалят.

Прекратяването на огъня е примамливо, но в най-добрия случай ще бъде временно решение. И както каза Макрон в упрек към папата, мирът в Украйна не може да означава "капитулация". Единственият сигурен начин за окончателно прекратяване на тази война при справедливи условия е да се отстрани от власт, с всички налични законни средства, месианският масов убиец, който я започна: Владимир Владимирович Путин. Няма да има мир, докато тиранинът не падне от власт./БГНЕС